Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІМВ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
868.35 Кб
Скачать

Розділ VII Міжнародні відносини в роки Другої світової війни

Тема 7.1. Зовнішньополітичні процеси на початку Другої світової війни (вересень 1939 – 21 червня 1941 р.) (2 год.)

Загальна розстановка сил. Напад фашистської Німеччини на Польщу й початок Другої світової війни. Остаточне оформлення німецько-радянського союзу. “Дивна війна” в Європі. Встановлення протекторату над прибалтійськими країнами. Радянсько-фінська війна. Німецька агресія проти Данії і Норвегії. Воєнна капітуляція Франції та її міжнародні наслідки. Заходи Радянського Союзу щодо зміцнення своєї безпеки. Питання про повернення Бессарабії і Північної Буковини СРСР. Приєднання прибалтійських республік до СРСР. Радянсько-британські відносини і місія Кріпса. “Битва за Англію” і початок співробітництва Великобританії і США проти нацистів. Підготовка Німеччини до війни з СРСР.

Тема 7.2. Вступ у Другу світову війну срср і сша. Створення антигітлерівської коаліції (2 год.)

Напад Німеччини на СРСР. Початок створення антигітлерівської коаліції. Радянсько-британська угода. Місія Гопкінса. Радянсько-британське партнерство в 1941 р. Московська конференція 1941 р. Атлантична хартія. Міжнародне значення розгрому німецько-фашистських військ під Москвою. Вступ США у Другу світову війну. Початок війни на Тихому океані. Стратегія сторін у війні. США і Китай. Декларація Об’єднаних Націй. Візит Ідена до Москви. Візит Молотова до Великобританії і США. Візит Черчилля до Москви. Завершення утворення антигітлерівської коаліції.

Тема 7.3. Міжнародні відносини та дії антигітлерівської коаліції під час корінного перелому в ході Другої світової війни (2 год.)

Висадка військ союзників у Північній Африці. Міжнародні наслідки перемог Червоної Армії в 1943 р. Висадка союзного десанту в Італії. Нове співвідношення сил на Тихому океані. Радянсько-японські відносини. Конференція 1943 р. в Касабланці.

Проблема другого фронту в Європі в 1941-1943 рр. Квебецька конференція. Московська конференція міністрів закордонних справ. Каїрська конференція. Тегеранська конференція глав урядів СРСР, США й Англії.

Тема 7.4. Міжнародні відносини під час вирішальних перемог антигітлерівської коаліції (1944 р.) (2 год.)

Визвольна місія Червоної Армії в Європі. Відкриття другого фронту в Європі. Радянсько-польські відносини і “катинська справа”. Міжсоюзницькі конференції: в Думбартон-Оксі, Друга Квебецька. Розпад фашистського блоку. Воєнні дії в Західній Європі.

Тема 7.5. Світова політика напередодні і в період завершення воєнного розгрому Німеччини (2 год.)

Ялтинська конференція глав урядів СРСР, США й Англії. Питання про членство України та Білорусії в ООН. Проблеми ленд-лізу. Міжнародні відносини в період розгрому й капітуляції Німеччини. Міжна­родна конференція в Сан-Франциско й утворення ООН. Україна — одна з країн-фундаторів ООН. Потсдамська конференція.

Тема 7.6. Завершення й основні підсумки Другої світової війни (2 год.)

Активізація військово-морської стратегії США назрівання внутрішньої кризи в Японії. Остаточне узгодження умов приєднання СРСР до антияпонської коаліції на конференції в Ялті. Денонсація радянсько-японського пакту про нейтралітет. Потсдамська декларація США, Великобританії і Китаю з питань Далекого Сходу.

Вступ СРСР у війну проти Японії. Радянсько-китайський договір про дружбу і союз. Капітуляція Японії й закінчення Другої сві­тової війни та її підсумки. Історичне значення перемоги Об'єдна­них Націй у другій світовій війні

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]