Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІМВ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
868.35 Кб
Скачать

Тема 2-3. Зовнішня політика Франції при Наполеоні ііі. Громадянська війна в сша і європейські держави (2 год.)

Зовнішня політика Наполеона ІІІ у Європі. Зближення Наполеона з Олександром ІІ. А.М.Горчаков як дипломат. Погіршення англо-французьких відносин. Ставлення держав Німецького союзу до Австрії. Угода між Наполеоном ІІІ і Кавуром у Пломб'єрі. Війна Італії і Франції проти Австрії. Подвійна роль Росії у справі італійського об'єднання.

Колоніальні війни Наполеона ІІІ. Війна в Індокитаї. Невдала спроба Наполеона ІІІ утвердитися в Сирії. Англо-французька експедиція до Китаю. Мексиканська авантюра Наполеона ІІІ.

Дипломатична діяльність великих держав у зв'язку з польським повстанням 1863 р. Позиція Пруссії щодо польського повстання. Бісмарк як дипломат. Виступ Англії, Австрії і Франції з питання про польське повстання. Відмова Англії від втручання у польські справи.

Громадянська війна у США. Дві соціальні системи у Північній Америці. Початок війни. Інтервенція Англії, Франції та Іспанії у Мексику. Інцидент з “Трентом”. Виступ англійських робітників проти підтримки південців. Позиція Франції. Скасування рабства. Позиція Росії. Головні підсумки війни. Формування основних принципів американської дипломатії.

Тема 2.4. Об’єднання Німеччини. Франко-прусська війна і Франкфуртський мир (2 год.)

Пруссько-датська війна. Питання про володіння Шлезвіг-Гольштейном після смерті датського короля Фрідріха VII. Позиції європейських держав. Угода Пруссії і Австрії. Умови миру з Данією.

Австро-прусська війна. Конфлікт між Австрією і Пруссією за Шлезвіг і Гольштейн. Гаштейнська конвенція. Розходження між Олександром ІІ і Горчаковим з приводу об'єднання Німеччини. Ставлення Наполеона ІІІ до Пруссії напередодні айстро-прусської війни. Побачення у Беарріці. Втручання Наполеона ІІІ у дипломатичні переговори Бісмарка. Друге побачення у Беарріці. Союз Пруссії та Італії. Австро-прусська війна. Нікольсбурзьке перемир'я.

Роль Пруссії у Північнонімецькому союзі. Празький мир. Ставлення Англії до Пруссії. Відносини між Росією і Пруссією, Францією і Пруссією. Французькі вимоги до Пруссії про компенсацію за нейтралітет. Меморандум Друен де Люїса. Переговори Бенедетті з Бісмарком. Незадоволення Англії вимогами Франції. Перспективи майбутньої франко-прусської війни. Люксембурзьке питання. Позиція Росії. Конференція держав у Лондоні у травні 1867 р.

Дипломатична ситуація напередодні франко-прусської війни. Зовнішнє і внутрішнє становище Франції напередодні франко-прусської війни. Кандидатура Леопольда Гогенцоллерна на іспанський престол. Переговори Бенедетті з Вільгельмом І у Емсі. Нарада у Наполеона ІІІ 12 липня 1870 р. Вимога Наполеона ІІІ до Вільгельма І. “Емська депеша” Бісмарка.

Франко-прусська війна і Франкфуртський мир. Позиції Росії, Австро-Угорщини та Італії під час франко-прусської війни. Відміна нейтралізації Чорного моря. Укладення прелімінарного мирного договору у Версалі. Паризька комуна і міжнародна дипломатія. Франкфуртський мир.

Тема 2.5. Країни Азії, Африки та Латинської Америки у системі міжнародних відносин (кінець хviii – перша половина хіх ст.) (2 год.)

Індія та Індонезія. Колоніальна експансія європейських держав до цих країн. Кінець імперії Великих Моголів. Взаємовідносини європейських держав з місцевими правителями. Повстання сипаїв та його міжнародне значення.

Османська імперія. Взаємовідносини Туреччини з Росією, Англією і Францією у ХVIII ст. Російсько-турецькі війни. “Східне питання” і Туреччина. Посилення залежності Османської імперії від європейських держав.

Іран. Російсько-іранські війни першої половини ХІХ ст. Взаємовідносини з Англією і Францією. Боротьба за Афганістан. Початок перетворення Ірану на напівколонію європейських країн.

Китай. Політика ізоляції. Спроби європейців “відкрити” Китай у ХVIII ст. Російсько-китайські відносини. Опійні війни. Повстання тайпінів і європейські держави.

Японія. Політика ізоляції Японії від європейських держав. Спроби Голландії, Росії і США зав'язати стосунки з Японією у середині ХІХ ст. Експансія європейських держав до Японії. Революція Мейозі та її вплив на міжнародне становище Японії.

Країни Африки і Латинської Америки. Політична карта Африки у ХVIII ст. Зовнішня політика Єгипту. Колоніальна експансія європейських держав. Абіссінія та її боротьба проти європейських завойовників. Утворення республіки Ліберія. Зовнішня політика латиноамериканських країн.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]