Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІМВ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
868.35 Кб
Скачать

Тема 4.2. Завершення боротьби за розподіл світу і перші війни за його переділ (2 год.)

Іспано-американська війна. Доктрина Хея (політика “відкритих дверей” у Китаї). Англо-бурська війна. Договір про Панамський канал. Німецька військово-морська програма. Гаазька конференція 1899 р. Народне повстання (“боксерське”) в Китаї. Питання про окупацію Маньчжурії. Місія Іто. Англо-японський договір. Спроби англо-російського зближення. Російсько-японська війна.

Тема 4.3. Посилення англо-німецьких суперечностей. Утворення Антанти (2 год.)

Англо-французька Антанта. Спроби укладення російсько-німецького союзу в кінці 1904 р. Марокканська криза 1905-1906 рр. Побачення Миколи ІІ і Вільгельма ІІ у Бйорку. Портсмутський мир. Алхесіраська конференція. Військове співробітництво Англії і Франції. Англо-російська угода 1907 р.

Тема 4.4. Боротьба Антанти і австро-німецького блоку

(1907-1911 рр.) (2 год.).

Англо-німецьке морське суперництво. Боротьба за Балкани і Туреччину на початку ХХ ст. Російсько-австрійська угода в Бухлау 1908 р. Інцидент у Касабланці. Потсдамське побачення. Агадір. Італо-турецька війна. “Демарш Чарикова”. Місія Холдена. Зміцнення англо-французької Антанти.

Розділ V Міжнародні відносини напередодні та в роки Першої світової війни

Тема 5.1. Балканські війни. Початок Першої світової війни (2 год.)

Балканські війни. Балканський блок. Перша Балканська війна. Нарада послів у Лондоні. Друга Балканська війна. Бухарестський мир. Балканське питання в кінці 1913 – на початку 1914 рр.

Початок Першої світової війни. Міжнародне становище влітку 1914 р. Близький Схід. Далекосхідне питання 1908-1914 рр. Англо-німецькі стосунки у 1913 – на початку 1914 рр. Рішення Німеччини розпочати війну. Сараєвське вбивство. Переговори у Потсдамі. Едуард Грей як дипломат. Приїзд Пуанкаре до Петербурга. Австро-угорський ультиматум Сербії. Позиція Англії. Німецький ультиматум Росії. Початок російсько-німецької війни. Боротьба в англійському кабінеті. Вступ у війну Англії і Франції. Вторгнення німецьких військ у Бельгію та Францію.

Тема 5.2. Дипломатія в роки Першої світової війни (2 год.)

Вступ у війну Японії, Туреччини, Італії. Взаємовідносини держав Антанти. Загарбницькі плани учасників війни. Вступ у війну Болгарії, Румунії. Розподіл азіатської Туреччини. Двадцять одна вимога Японії до Китаю. Поворот у ході Першої світової війни. Вступ у війну США. Лютнева революція в Росії. Становище країн Четверного союзу в 1917 р. Червневий наступ російських військ. Росія та її союзник \и у 1917р.

Тема 5.3. Вихід Росії із світової війни. Брестський мир (2 год.)

Радянська дипломатія. Утворення Наркомзаксправ. Оприлюднення таємних договорів. Декрет про мир. Оголошення перемир'я. Визнання незалежності Фінляндії. Захоплення Бессарабії Румунією.

Перемир'я з німецьким блоком. Відкриття радянсько-німецьких переговорів про перемир'я. Плани інтервенції Антанти.

Перший період переговорів про мир. Суперечності серед країн Четверного союзу. Прийняття Німеччиною радянської формули миру. Загарбницькі помисли Німеччини.

Другий етап мирних переговорів. Укладення Берестейської угоди між країнами Четверного союзу та УНР. Наступ німецької дипломатії і пред'явлення нею умов миру. Німецький ультиматум.

Укладення Брестського миру. Новий німецький ультиматум. Брестський мирний договір. Пропозиції військової допомоги з боку Антанти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]