Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МР Психологічна допомога.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
873.98 Кб
Скачать

Типовий план

дій посадових осіб оперативно-рятувальних служб щодо попередження суїцидального актів, залежно від рівня та форм дезадаптації, виду конфлікту, психоемоційних особливостей потенційного суїцидента

  1. План дій керівників оперативно-рятувальних підрозділів з метою попередження суїцидальної активності серед підлеглих включає такі заходи:

  2. Ґрунтовне вивчення в системі службової підготовки наказів, розпоряджень, вказівок МНС України щодо профілактики самогубств серед працівників оперативно-рятувальних служб.

  3. На оперативних нарадах заслуховувати керівників, в яких були здійснені суїциди з метою виявлення умов і причин самогубства та усунення недоліків.

  4. Забезпечення контролю щодо якісного проходження працівниками щорічних медичних оглядів, обліку результатів та врахування їх у психопрофілактичній роботі.

  5. Періодично (1 раз у квартал) проводити зустрічі з працівниками місцевих медичних закладів з метою отримання інформації щодо кола працівників, які потребують особливої уваги.

  6. Щомісяця організовувати заходи індивідуально-виховної роботи з працівниками, які входять до "групи посиленої психологічної уваги", мають проблеми адаптації до умов службової діяльності.

  7. Планувати роботу підрозділу на квартал щодо попередження та профілактики самогубств серед працівників оперативно-рятувальних служб.

  8. Звертати увагу на відбір кандидатів на службу в органи внутрішніх справ, вивчення наявного психологічного стану у працівників з метою запобігання психічного перевантаження та втоми, підвищення конфліктності.

  9. Проводити зустрічі з членами сімей працівників, надавати їм психологічні консультації.

  10. Організовувати та проводити досконалі службові розслідування за фактом самогубства серед працівників оперативно-рятувальних служб.

  11. Постійно знайомитися з матеріальним станом працівників, які мають багатодітні сім'ї, у разі потреби надавати їм матеріальну допомогу.

  12. Здійснювати періодичні перевірки житлових умов працівників, надавати допомогу у розв'язуванні сімейно-побутових конфліктів.

  13. Знайомитися з результатами психофізіологічного обстеження осіб, які мають право на носіння та зберігання табельної зброї.

  14. Знайомитися з результатами діагностичної роботи, яка здійснюється медичними психологами при вирішенні питань щодо переміщення працівників на інші посади.

  15. Надавати інформацію до Центрів психіатричної допомоги та професійного психофізіологічного відбору про працівників, які зловживають алкоголем, мають відхилення у поведінці, психічні розлади, висловлюють суїцидальні наміри.

  16. Застосовувати дієві заходи щодо комплектування служб психологічного забезпечення діяльності оперативно-рятувальних служб висококваліфікованими фахівцями, які мають спеціальну освіту.

  17. Надавати конкретну допомогу у обладнанні та створенні кімнат психоемоційного розвантаження для працівників оперативно-рятувальних служб.

  18. Періодично (не менш одного разу у три роки) проходити спеціалізовані психологічні тренінги щодо запобігання, профілактики та попередження самогубств серед персоналу оперативно-рятувальних служб.

  19. Залучати психологів Центрів психологічного забезпечення та роботи з особовим складом для проведення занять та психологічних тренінгів з особовим складом МНС України для навчання персоналу подоланню негативних емоційних станів під час виникнення життєвих труднощів та особистісної кризи, надання алгоритмів виходу з кризи.

  20. Виявлення працівників із девіантною поведінкою та своєчасне надання їм необхідної психологічної та медичної допомоги.

  21. Проводити профілактичну та індивідуально-виховну роботу з особовим складом з метою усунення суїцидонебезпечних чинників.

  22. Навчати працівників формуванню психологічної витривалості, здатності працювати в екстремальних умовах, вмінню адекватно оцінювати події та знаходити правильні шляхи вирішення проблеми.

  23. Надавати всіляку допомогу у створенні належних умов для роботи особового складу підрозділів та оперативно-рятувальних служб.

  24. Брати участь у вирішенні соціально-побутових та сімейних проблем працівників оперативно-рятувальних служб.

  25. Постійно вивчати морально-психологічний стан працівників, які несуть службу в добових нарядах.

______________________________________

1 Психогігієна - наука, що розробляє заходи зі збереження та зміцнення психічного здоров’я людини, запобігання психічним захворюванням. Розробка цих заходів базується на вивченні впливу численних чинників зовнішнього се­редовища на здоров’я людей.

2 Останні три пункти стосуються психологів, які мають спеціалізацію "медична психологія".

3Згідно з наказом МНС України від 23.02.04 №89