Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Navch_metod_posib_samost_vivchen_dists_Sist_tek...doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
6.56 Mб
Скачать

Термінологічний словник

Агротехніка – технологія рослинництва, яка містить у собі систему прийомів вирощування сільськогосподарських культур. Завдання агротехніки – забезпечити високу врожайність сільськогосподарських культур при мінімальних витратах праці та засобів на одиницю високоякісної продукції. Агротехніка спрямована на збереження ґрунту, захисту ґрунтів від ерозії та містить у собі обробіток ґрунту, внесення добрив, підготовку насіння до сівби, сівбу та садіння рослин, боротьбу із бур’янами, шкідниками та хворобами сільськогосподарських культур, збирання врожаю.

Десикація – передзбиральне підсушування рослин для прискорення їх дозрівання (на 5-7 діб) і полегшення збирання врожаю. Для десикації використовують хімічні речовини – десиканти (хлорат магнію, хлорад-хлорид кальцію, регнол тощо). Спосіб застосування десикантів – обприскування (на великих площах – із літаків). Десикацію проводять на посівах конопель, соняшнику, рису, пшениці, картоплі, насінників цукрових буряків та інших сільськогосподарських культур.

Дводомні рослини – рослини, в яких чоловічі та жіночі квітки або чоловічі й жіночі органи статевого розмноження (в неквіткових рослин) знаходяться на різних особинах.

Куліси – високостебельні рослини (кукурудза, соняшник, сорго тощо), які висівають для затримання снігу на полях, пом’якшення негативної дії суховіїв, захисту ґрунту від ерозії. Куліси розміщують поперек пануючих вітрів. Куліси є важливим засобом підвищення врожайності сільськогосподарських культур в посушливих районах.

Лущення – агротехнічний захід обробки ґрунту (поверхневого або мілкого рихлення), який супроводжується його частковим перевертанням, а також підрізанням бур’янів. Лущення дозволяє також зменшити випаровування вологи із ґрунту. Проводиться лущильниками.

Льоновтома ґрунту – нагромадження в ґрунті патогенів, внаслідок чого різко знижується врожай. Серед ефективних засобів уникнення льоновтоми найпершим є чергування полів у сівозміні з поверненням льону на попереднє поле не раніше як через 6-7 років.

Однодомні рослини – рослини, в яких чоловічі та жіночі квітки або чоловічі й жіночі органи статевого розмноження (в неквіткових рослин) розвиваються на одній особині.

Теми рефератів

  1. Економічні основи вирощування технічних культур в Україні.

  2. Економічні основи вирощування баштанних культур в Україні.

  3. Економічне значення, біологічні особливості та система технологій вирощування цукрових буряків.

  4. Економічне значення, біологічні особливості та система технологій вирощування картоплі.

  5. Економічне значення, біологічні особливості та система техноло- гій вирощування соняшнику.

  6. Економічне значення, біологічні особливості та система технологій вирощування конопель.

  7. Економічне значення, біологічні особливості та система техно- логій вирощування льону.

  8. Економічне значення, біологічні особливості та система техноло- гій вирощування кавунів та динь.

  9. Економічне значення, біологічні особливості та система технологій вирощування гарбузів та кабачків.

  10. Шляхи підвищення економічної ефективності вирощування технічних та баштанних культур.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]