Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Navch_metod_posib_samost_vivchen_dists_Sist_tek...doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
6.56 Mб
Скачать

Тема 8. Економіко-Технологічні особливості виробництва продукції тваринництва

Економічні, технологічні та біологічні особливості тваринництва. Структура тваринництва. Система технологій сучасного тваринництва. Племінні та товарні господарства. Системоутворюючі фактори тваринництва.

Основи анатомії та фізіології тварин. Основи живлення тварин. Система органів травлення тварин. Перетравність кормів. Система технологій годівлі сільськогосподарських тварин та птиці. Деталізовані норми годівлі сільськогосподарських тварин. Типи годівлі та структура раціонів. Правила складання раціонів. Способи годівлі сільськогосподарських тварин. Планування річної потреби в кормах. Економічна ефективність кормових раціонів і типів годівлі тварин.

Система технологій розведення сільськогосподарських тварин та племінної справи. Походження і одомашнення сільськогосподарських тварин. Конституція, екстер’єр та інтер’єр сільськогосподарських тварин. Індивідуальний розвиток сільськогосподарських тварин. Порода та її структура. Добір та підбір сільськогосподарських тварин. Методи розведення у тваринництві. Види схрещування у тваринництві. Продуктивність сільськогосподарських тварин.

Система технологій відтворення сільськогосподарських тварин. Біотехнологія у тваринництві. Система технологій штучного осіменіння сільськогосподарських тварин. Великомасштабна селекція у тваринництві. Селекційно-генетичні показники у тваринництві. Використання комп’ютерної техніки та біометрична обробка даних у селекційно-племінній роботі. Мічення і присвоєння кличок у тваринництві. Ведення виробничого і племінного обліку у тваринництві. Організація та планування племінної роботи. Бонітування сільськогосподарських тварин.

Гігієна сільськогосподарських тварин. Технологічні та зоогігієнічні вимоги до приміщень для утримання сільськогосподарських тварин. Мікроклімат тваринницьких приміщень. Санітарно-гігієнічні вимоги та заходи у тваринництві. Основи ветеринарної медицини. Екологізація тваринництва. Шляхи підвищення економічної ефективності тваринництва.

Тема 9. Система технологій виробництва Молока та яловичини

Економічне значення галузі скотарства. Біологічні, технологічні та економічні особливості великої рогатої худоби. Породи великої рогатої худоби різного напряму продуктивності та їх економічне значення. Молочна та м’ясна продуктивність великої рогатої худоби. Облік молока на фермах і комплексах. Виробничі типи підприємств і об’єднань із виробництва продукції скотарства. Будівлі та споруди на фермах великої рогатої худоби.

Селекційно-племінна робота у скотарстві. Технологія вирощування, оцінка і використання бугаїв-плідників. Економічне значення та технологія відтворення поголів’я великої рогатої худоби. Оптимальний вік запліднення телиць. Річний цикл виробничої та фізіологічної діяльності корови. Структура стада великої рогатої худоби.

Система технологій вирощування ремонтного молодняку. Наукові основи одержання і вирощування молодняку. Умови одержання телят, здатних до інтенсивного росту та розвитку. Годівля, утримання і підготовка до отелення телиць, нетелів. Холодний спосіб вирощування молодняку. Технологія годівлі великої рогатої худоби.

Система технологій виробництва молока. Технологія та економіка машинного доїння корів. Фізіологічні особливості та технологічні операції доїння. Гігієна одержання високоякісного молока на фермах і комплексах. Роздоювання корів. Потоково-цехова система виробництва молока. Технологія утримання великої рогатої худоби. Економічні вимоги до способів і систем утримання худоби. Економічне значення та технологія пасовищного утримання корів.

Система технологій виробництва яловичини у молочно-м’ясному та м’ясному скотарстві. Технологічні процеси та способи утримання тварин. Технологія відгодівлі худоби. Особливості галузі та технологія спеціалізованого м’ясного скотарства. Технологічні особливості виробничих процесів вирощування, відгодівлі і нагулу худоби при різних способах утримання. Економічна оцінка існуючих технологічних рішень вирощування і відгодівлі худоби.

Техніка, обладнання для механізації технологічних процесів виробництва молока та яловичини і економічна ефективність їх використання. Енергозберігаючі технології у скотарстві. Технологія ведення молочного і м’ясного скотарства у розвинених країнах світу. Шляхи підвищення економічної ефективності виробництва молока та яловичини, поліпшення їх якості і зниження собівартості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]