Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Navch_metod_posib_samost_vivchen_dists_Sist_tek...doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
6.56 Mб
Скачать

Термінологічний словник

Барботування насіння – спеціальний прийом передпосівного намочування насіння у воді, насиченій киснем. Цей захід прискорює проростання і підвищує схожість насіння на 7-10 %. У барботер, наповнений водою і насінням моркви, помідорів і цибулі, подається кисень протягом 18-24 год., кавунів і перцю – 36 год.

Боронування – знищення ґрунтової кірки після випадання дощів або поливів до проростання насіння. Ґрунтова кірка утруднює проникання повітря до кореневої системи, газообмін і затримує появу сходів. Боронуванням посівів знищується також до 85 % бур’янів і проводиться проріджування сходів.

Гартування насіння – підвищує стійкість овочевих культур до понижених температур. Пониженими температурами діють на набубнявіле насіння.

Дражування насіння – це підготовка, яка передбачає збагачення насіння поживними елементами і біологічно активними речовинами. Воно дає можливість проводити сівбу з точним висівом при зменшенні норм висіву в 1,5-2 рази.

Життєздатність насіння – це маса живого насіння в насінному матеріалі, виражена в процентах. Свіжозібране насіння деяких овочевих культур може мати знижену схожість, яка значно підвищується в процесі зберігання (післязбиральне дозрівання).

Калібрування – поділ насіння на фракції за масою і розмірами. При калібруванні дрібне насіння відокремлюється і маса відкаліброваного збільшується. Велике добірне насіння завжди забезпечує високу продуктивність рослин. При висіванні великого відкаліброваного насіння легше встановити точний висів і можна зменшити норму висіву. Калібрування насіння на фракції за розмірами проводять на зерноочисних машинах ОСМ-3У, ОС-4,5А, за парусністю – на пневматичних сепараторах ОПС-2, Петкус-Селектра К-218/1 і за масою – на пневматичних столах ССП-1,5.

Маса 1 000 насінин – ознака виповненості і ваговитості насіння. Ваговите насіння з високим вмістом поживних речовин краще проростає, забезпечує інтенсивний ріст рослин після появи сходів та підвищує їх продуктивність. Маса 1 000 насінин залежить від особливостей культури. Наприклад, маса 1 000 насінин пізньостиглих сортів капусти без калібрування коливається від 3,5 до 4,8 г.

Метод розсади – це спосіб, при якому рослини спочатку вирощують загущено в культиваційних спорудах та на грядках утепленого і відкритого ґрунту, а потім з настанням відповідних умов пересаджують на постійне місце для завершення вегетаційного періоду. Суть методу полягає в тому, що на початку росту рослини потребують площі в 50-200 разів меншої, ніж у період формування врожаю. Значне загущення в молодому віці дає можливість вирощувати рослини на порівняно невеликій площі в найбільш несприятливу пору року.

Мульчування – запобігає випаровуванню вологи, зменшує забур’яненість посівів, підвищує температуру в прикореневому шарі ґрунту, запобігає утворенню ґрунтової кірки, підвищує польову схожість насіння, поліпшує фізичні властивості, посилює мікробіологічні процеси ґрунту, що певною мірою сприяє підвищенню врожайності овочевих культур. Для мульчування використовують торф, солом’яну січку, перегній, спеціальний папір, а також полімерні плівки. У виробництві розрізняють три способи мульчування: суцільне, рядкове і гніздове.

Норма висіву овочевих культур – це маса насіння, яке висівають на одиницю площі. Для овочевих культур відкритого ґрунту її визначають у кілограмах (центнерах) на 1 га, а закритого – в грамах на 1 м2. Для кожної овочевої культури норми висіву встановлюють з розрахунку на насіння першого класу. У разі відхилень в якості на норму висіву проводять відповідне коригування.

Овочі – соковиті органи трав’янистих рослин (коренеплоди, бульби, пагони, стебла, листки, бруньки, суцвіття, плоди, цибулини та ін.) одно-, дво та багаторічних культур, які використовують як продукти харчування і для промислової переробки. Залежно від хімічного складу, смакових якостей їх споживають сирими, (огірки, салат, редиску, моркву та ін.), вареними, квашеними, засоленими (капусту, помідори, огірки), обробленими при високій температурі (баклажани) і сушеними (моркву, цибулю, кріп та ін.).

Пасинкування – видалення бічних пагонів здебільшого у культур, бруньки яких мають короткий період спокою (помідорів, кукурудзи, баштанних, насінників капусти, коренеплодів). Його застосовують з метою регулювання процесів росту і плодоношення деяких культур. Пасинкування запобігає надмірному розростанню вегетативної маси, сприяє росту продуктивних органів (плодів, качанів) і прискорює їх достигання. При пасинкуванні вирізують або виламують пагони довжиною 4-5 см, які живляться за рахунок материнської рослини і ослаблюють її. Це дуже трудомісткий процес, його застосовують здебільшого в овочівництві закритого ґрунту.

Пікірування розсади – пересаджування розсади, що дає змогу раціональніше використовувати площі закритого ґрунту, економніше витрачати насіння, мати більш вирівняну розсаду з добре розвиненою кореневою системою. Це досить трудомісткий процес. Здебільшого пікірують розсаду ранньої капусти, помідорів, перцю. Розсаду, яка гірше приживається (огірків, баклажанів, динь), вирощують в горщечках чи кубиках без пікірування. Пікірують сіянці у фазі сім’ядоль або на початку утворення першого справжнього листка. При пікіруванні кінець стрижневого корінця прищипують, внаслідок чого бічні розгалужуються і розростаються в більшому обсязі ґрунту. Потім сіянці висаджують, заглиблюючи до сім’ядоль, злегка ущільнюють біля них ґрунт і поливають. Це сприяє швидкому утворенню додаткових корінців. Під час пікірування вибраковують хворі і нерозвинені сіянці.

Прищипування – видалення верхівкової росткової бруньки. Здійснюють для припинення росту центрального стебла. Воно сприяє формуванню бічних пагонів, на яких утворюється більше жіночих квіток (огірки), а також посиленню надходження поживних речовин на формування закладених плодів.

Розсада – це молоді трав’янисті рослини у фазі 4-7 справжніх листків, які використовують для висаджування у відкритому і закритому ґрунтах. Розсаду для закритого ґрунту (парників і теплиць) вирощують здебільшого в зимових розсадних теплицях, а для відкритого – в парниках і весняних теплицях (пізньої капусти і кольорової третього-п’ятого строків у розсадниках). Розсаду в парниках або теплицях вирощують протягом 30-80 днів.

Схожість насіння – це кількість пророслого насіння, визначена в процентах від загальної кількості.

Чистота насіння – це маса повноцінного насіння основної культури в насінному матеріалі, визначена в процентах від загальної кількості, взятої для аналізу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]