Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
malyuzhenko_m_v_statistika_oporni_lekci.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
696.32 Кб
Скачать

Коефіцієнт асиметрії:

Характеризує наскільки форма розподілу несиметрична.

Аs = [ Σ(хі - х‾)³ ] / n

В залежності від того як сильно зміщена мода розрізняють три ступеня асиметрії в розподілі

Низька – Аs < 0,25

Середня – Аs = 0,25 – 0,5

Висока - Аs > більше 0,5

Ексцес:

Якщо в центральному моменті розподілу обрати ступень 4, то отримаємо наступну характеристику – ексцес (відхилення від норми). Він характеризує ступінь зосередженості елементів навколо центру розподілу. За норму береться розподіл Гауса (нормальний закон), для якого величина ексцесу дорівнює 3.

Більш однорідні сукупності (Ek < 3) дають плосковершинний розподіл, а відповідно більш неоднорідні сукупності (Ek > 3) дають гостровершинний розподіл.

Нормальний Ek = 3

Гостровершинний Ek > 3

Плосковершинний: Ek < 3

(Лекція 6)

Тема 5. Вибіркове спостереження.

Складних наук нема.

Є погане викладення.

А. Герцен.

  1. Уява про вибіркове спостереження

При статистичному дослідженні досить часто доводиться обмежуватись спостереженням не всієї сукупності, а певної її частини. Причин цьому багато:

- неможливість суцільного спостереження;

- значні затрати на його виконання;

- стислі терміни обробки даних;

- перевірка результатів суцільного спостереження.

ПРИКЛАД – опитування перед виборами.

Вибірковим називають такий вид спостереження, при якому обстеженню підлягають не всі одиниці сукупності, а тільки певна їх частина, відібрана у випадковому порядку.

Генеральна сукупність – це сукупність елементів, щодо якої потрібно зробити висновки на підставі вибіркового спостереження.

Вибіркова сукупність – частина генеральної сукупності, що надана для статистичного спостереження.

Мета вибіркового спостереження - по характеристиках вибірки зробити висновки про всю генеральну сукупність. Але розповсюдження характеристик вибірки на генеральну сукупність ставить питання наскільки це правомірно?

В загальному випадку ці характеристики цих двох сукупностей не співпадають. Така відмінність статистичних характеристик носить назву помилки репрезентативності. Кожна вибіркова сукупність за своїми показниками буде в тій, чи іншій мірі відрізнятись від генеральної. І чим більша варіація ознаки у генеральній сукупності, тим ці відмінності можуть бути більшими.

Взагалі з певної генеральної сукупності можна отримати безліч (точніше майже безліч) різноманітних вибіркових сукупностей.

ПРИКЛАД –якщо генеральна сукупність містить n елементів, а вибіркова m, то кількість можливих різних вибірок дорівнює: n !

m !(n-m)!

При n =15, а m = 5 загальна кількість різних вибіркових комбінацій дорівнює z = 3003.А якщо обсяг вибіркової сукупності можна взяти любим від 1 до n, то можливих вибірок стає ще більше.

Генеральна сукупність і кожна з можливих вибіркових характеризуються своїми конкретними показниками: долею, середньою величиною, дисперсією…

Метод вибіркового спостереження зручніше розглянути на прикладі.

ПРИКЛАД . На ринку нерухомості м. Києва виставлено на продаж n однокімнатних квартир (генеральна сукупність). Зрозуміло, що у цій сукупності є якась найдешева квартира Хmin і найдорожча Хmax. Ця сукупність характеризується двома наступними показниками : середньою ціною Хˉ(дає уяву про рівень цін) і дисперсією σo² (характеризує однорідність ринку нерухомості).

Якщо ми візьмемо різні можливі вибірки квартир із генеральної сукупності чисельністю від 1 до m, то кожна з них буде характеризуватись своєю середньою ціною Х˜ і своєю дисперсією σв².

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]