Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
malyuzhenko_m_v_statistika_oporni_lekci.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
696.32 Кб
Скачать

3. Категорії статистики.

Всяке визначення є обмеження.

Спіноза.

Як і всяка наука статистика використовує власні поняття, які формують її специфічну мову. І тут важливо визначитись що конкретно ми під цим розуміємо під цими поняттями (їх іще називають категоріями). У класичній статистиці до них належать наступні:

Статистична сукупність – це певна множина елементів, що мають спільні риси, та поєднані умовами існування і розвитку. Вона взагалі і є об’єктом статистичного дослідження.

Ознака – люба властивість елементів сукупності, що може бути зареєстрована або виміряна. Бувають якісні (атрибутивні) та кількісні. Окремо виділяють альтернативні ознаки (ті, що можуть прийняти тільки два значення).

Варіація - змінність величини ознаки у окремих одиниць сукупності.

Конкретне значення варіації - варіанта.

Ознаки за своєю природою мають різні шкали вимірювання ( або реєстрації):

Номінальна шкала – шкала найменувань. Подібним ознакам відповідає одне й те саме число, неподібним – різні. Тобто число відіграє роль не міри, а символу.

ПРИКЛАД – національні статистичні класифікації України, коли різним видам товарів, послуг, професій, валют, відходів, корисних копалин і т. і. присвоюють різні коди.

Рангова шкала – це монотонно зростаюча функція, значення якої дозволяють впорядкувати значення величин певної ознаки, але не дозволяє враховуючи відстань між ними. Тобто ми можемо вказати яке з двох значень більше, але на скільки більше не скажемо.

ПРИКЛАД –класи зерна, категорії ВУЗів, спеціалістів, шкала землетрусів, пожеж, катастроф.

Метрична шкала – звичайна числова шкала. Ознаки метричної шкали поділяються на дискретні та неперервні.

Дискретні ознаки можуть приймати конкретні числові значення. Неперервні можуть приймати будь-які значення у межах варіації.

ПРИКЛАД – кількість дітей в родині і тривалість життя.

Елемент сукупності – дрібніший носій ознак в сукупності.

Статистична закономірність (СЗ) – це форма прояву причинних зв’язків, що виявляється у настанні певних стабільних кількісних співвідношень, які однозначно характеризують статистичну сукупність в умовах певного місця і часу, коли на кожний її елемент впливає безліч чинників, як однакової, так і протилежної дії.

СЗ притаманна сукупності в цілому, а не її складовим елементам.

Якщо інтенсивність впливу цих чинників істотно не змінюється, то ці кількісні співвідношення залишаються достатньо стабільними.

Виявляється СЗ на базі т. з. закону великих чисел, який стверджує, що в масі індивідуальних явищ загальна закономірність виявляється тим повніше і точніше , чим більше індивідуальних елементів охоплено спостереженням .

ПРИКЛАД. Всі знають, що тривалість людського життя складає 60-70 років, але ніхто не знає чому не 600-700? Вага здорової дорослої людини складає близько 80 кг, але ніхто не пояснить чому не 10 і чому не 200? Причин цього ми не знаємо, але встановити дійсне значення можемо.

Статистичний показник – узагальнена кількісна характеристика масового суспільного явища в його якісній визначеності в умовах конкретного місця і часу. Статистичні показники в переважній більшості не вимірюються чи реєструється, а розраховуються.

ПРИКЛАД. Зарплата в якомусь регіоні – це ознака, бо у кожного вона своя. Середня зарплата по регіону – це показник, бо характеризує вже весь регіон взагалі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]