Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фінка 2 семестр.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
551.42 Кб
Скачать

2.Об'єкт оподаткування стаття 22

Це юридичний факт або юридичний склад, з яким у відповідності з законодавством пов'язане виникнення обов'язку зі сплати податку та який відображає взаємозв'язок предмета та суб'єкта правовідносин. Для кожного податку визначаються різні об'єкти оподаткування , 1 і той же об'єкт не може оподатковуватися двічі (принцип

оподаткування).

База оподаткування стаття 23 – конкретні вартісні, фізичні та інші характеристики певного об'єкта оподаткування, до якого Стаття 185, 189. База це ціна, об'єкт це дія

Ознаки бази оподаткування:

1. Це вартісний фізичний та інший вираз об'єкта;

2. До бази оподаткування застосовується ставка;

3. База оподаткування та порядок її визначення встановлюється виключно ПК;

4. База оподаткування повинна бути визначена щодо кожного податку, що справляється в Україні;

5. 1 і той самий об'єкт оподаткування може виступати обєктом різних податків, якщо у них відрізняється база оподаткування. Одиниця виміру бази оподаткування стаття 24

3.Ставка податку – стаття 25-28 Стаття 25.

Ставка податку 25.1. Ставкою податку визнається розмір податкових нарахувань на (від) одиницю (одиниці) виміру бази оподаткування.

Стаття 26. Базова (основна) ставка податку 26.1. Базовою (основною) ставкою податку визначається ставка, що визначена такою для окремого податку відповідним розділом цього Кодексу. 26.2. У випадках, передбачених цим Кодексом, під час обчислення одного і того самого податку можуть використовуватися декілька базових (основних) ставок.

Стаття 27. Гранична ставка податку 27.1. Граничною ставкою податку визнається максимальний або мінімальний розмір ставки за певним податком, встановлений цим Кодексом.

Стаття 28. Абсолютна та відносна ставки податку 28.1. Абсолютною (специфічною) є ставка податку, згідно з якою розмір податкових нарахувань встановлюється як фіксована величина стосовно кожної одиниці виміру бази оподаткування. 28.2. Відносною (адвалорною) визнається ставка податку,

згідно з якою розмір податкових нарахувань встановлюється у відсотковому або кратному відношенні до одиниці вартісного виміру бази оподаткування.

Сукупність усіх податкових ставок окремо взятого податку або збору є податковим тарифом. Ставки встановлюються як ВРУ, так і місцевими радами стаття 12 ПК, стаття 143 КУ, стаття 26 ЗУ про місцеве самоврядування, міжнародними договорами.

Податковий період стаття 33-34

Стаття 33. Податковий період 33.1. Податковим періодом визнається встановлений цим Кодексом період часу, з урахуванням якого відбувається обчислення та сплата окремих видів податків та зборів. 33.2. Податковий період може складатися з кількох звітних періодів.

Стаття 34. Види податкового періоду 34.1. Податковим періодом може бути:

34.1.1. календарний рік;

34.1.2. календарне півріччя;

34.1.3. календарні три квартали;

34.1.4. календарний квартал;

34.1.5. календарний місяць;

34.1.6. календарний день.

Питання 65. Поняття податку, його ознаки. Класифікація податків в Україні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]