Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фінка 2 семестр.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
551.42 Кб
Скачать

84. Основний зміст роботи м.І. Тургенєва «Досвід теорії податків»

Дослідження Миколи Івановича Тургенєва "Досвід теорії податків" є однією з найзначніших наукових робіт першої половини XIX століття, в якій міститься теоретичне дослідження основ податкової і грошової системи Росії першої половини XIX століття. Робота присвячена проблемам становлення податкової політики, основ фінансової системи Росії. У книзі М.І. Тургенєв приділяє багато уваги податковим системам зарубіжних країн. "Досвід теорії податків" складається з передмови і 7 розділів. Обґрунтованому дослідженню автор піддає такі питання: походження податків, головні правила стягнення податків, джерела і різні роди податків, збирання податків, зрівняння податків; загальну дію податків, про паперові гроші, як про податок. М. І. Тургенєв підтримував ідею розвитку державного кредиту, пов'язуючи її з необхідністю корінних політичних перетворень в державі.

Найбільшими заслугами М.І.Тургенєва є теоретичне обґрунтування об'єктивної необхідності податків, їхньої ролі в економічному житті держави і населення. Він рекомендував урядові враховувати економічні можливості населення при введені податків, не припускати надмірних витрат, які б перевищували наявні доходи. У книзі нищівній критиці піддавався кріпосницький лад у Росії. Будучи великим патріотом своєї країни, М.І. Тургенєв заповів, аби всі кошти, що будуть виручені від продажу книги, використовувалися для полегшення життя селян, які відбували покарання в тюрмі за несплату податків.

М.І. Тургенєв стверджував, що фінансова наука має право на існування, проте вчення про податки є частиною політичної економії. Обґрунтовуючи принципи оподаткування, він розвинув положення А. Сміта, але дійшов досить прогресивних як для його часу — початку XIX століття — висновків. Так, він обґрунтував поділ податків на прямі й опосередковані, дав нову класифікацію податків залежно від джерел доходів. Дуже важливо й те, що М.І. Тургенєв вперше критикував фізіократів за їхні погляди на податки, ввів у науковий обіг термін "акциз" як мито на предмети внутрішнього споживання, а знецінення грошей назвав додатковим податком, до того ж найнесправедливішим. У своїх теоретичних висновках М.І. Тургенєв стверджував, що неправильна податкова політика зумовила падіння Римської імперії, стала першопричиною революції у Франції.

В теорії грошей, грошового обігу М.І. Тургенєв розвивав вчення О.М. Радищева і показав глибоке розуміння цих складних економічних проблем. Він проводив розходження між зверненням золотих та паперових грошей. Паперові гроші розглядалися в його книзі в якості заступника золотих монет, що виконує роль засобу обігу. Тургенєв зазначав, що паперові гроші тільки в тому випадку рівні в дії металевих монет, якщо їх кількість відповідає потребам обігу. Якщо кількість паперових грошей перевищує потребу, то неминуче відбувається їх знецінення, розвивається інфляція, важкі наслідки якої падають на плечі трудящих. Розглядаючи цей процес, Тургенєв зробив важливий висновок про те, що паперові гроші, випущені понад потреби звернення, "є не що інше, як податок, і притому вельми податок нерівно розділений між громадянами".

Разом з тим Тургенєв вважав, що випуск паперових грошей понад потреб товарного обігу може стати необхідним у визначені періоди і виправданим. В якості прикладу він назвав французьку буржуазну революцію кінця XVIII ст., війну за незалежність Північної Америки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]