Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фінка 2 семестр.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
551.42 Кб
Скачать

85. Основний зміст роботи Дмитра Львова «Курс фінансового права»

В книзі викладено основні поняття фінансового права, фінансового господарства та фінансової науки в цілому. Вплив держави на формування та дотримання інтересів у сфері фінансового права. Викладена інформація про зв’язок теорії та практики фінансового права також поєднання із іншими юридичними дисциплінами.

До уваги взяти положення фінансового права в давніх віках, а саме його положення у громадській сфері та сфері управління держави. Детально звернуто увагу на роль і місце держави як такої у загальнолюдських фінансових відносинах. Розгорнуто викладено загальноєвропейські поняття, котрі вживаються у фінансовому праві загалом. Детально описано податкову систему того часу з її структурами та особливостями

86. Пацурківський «Проблеми теорії фінансового права»

Дуже виразно проявилась тенденція відставання процесів формування фінансів місцевих органів влади України від темпів розширення завдань і обов’язків цих органів. Внаслідок цього основна частина об’єктів фінансується місцевими органами влади несвоєчасно і не в повному обсязі. Великих масштабів набув прихований дефіцит місцевих бюджетів. За цих умов фінансові проблеми місцевих органів влади набули політичної гостроти. Вони стали причиною ускладнень стосунків між «центром» і регіонами, а також між окремими регіонами. Хронічний дефіцит фінансових ресурсів і нестабільність доходних джерел місцевих органів влади стали проблемою загальнодержавної ваги. І вже не стільки в площині теоретичній, хоч майже повна відсутність необхідних теоретичних розробок та відповідних досліджень дає про себе знати40, скільки в площині практичній.

На наш погляд, відносини, що виникають в процесі фінансової діяльності органів місцевого самоврядування, об’єктивно не відносяться до предмету фінансового права. Адже, фінансові фонди органів місцевого самоврядування відносяться до недержавної (комунальної) форми власності.

Якщо ж все-таки суспільні відносини з приводу формування, розподілу і використання грошових коштів органів місцевого самоврядування відносити до предмету фінансового права, то немає ніяких підстав для того, щоб залишити за його межами і фінансові відносини суб’єктів приватної форми власності. А це приводить до розмивання взагалі меж фінансового права як галузі права, до спроб охопити однією формою якісно різнорідний зміст.

Не дає підстав включати до предмету фінансового права фінанси місцевого самоврядування в Україні і суб’єктний склад органів, що формують, розподіляють і використовують комунальні фінанси. Вони, у відповідності з Конституцією України45 та Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» не належать до органів державної влади, а лише законно користуються «державною підтримкою»

На нашу думку, цілком правомірне віднесення НБУ в цілому до органів, що здійснюють фінансову діяльність держави. Він бере участь в мобілізації, розподілі та використанні фінансових ресурсів держави тоді, коли здійснює свої обов’язки по операціях з Державним бюджетом та державними позабюджетними фондами, з регіональними та місцевими бюджетами,з бюджетами органів місцевого самоврядування у формах та випадках, передбачених чинним законодавством України, нарешті, в операціях по обслуговуванню державного боргу. Відносини, що виникають в ході цих операцій НБУ, відносяться до предмету фінансово-правового регулювання.

Питання 87. Основний зміст роботи Лебедева В.О. «Фінансове право»

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]