Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фінка 2 семестр.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
551.42 Кб
Скачать

Строки адміністративного оскарження

Загальний строк для оскарження платником податків податкового повідомлення або іншого рішення органу державної податкової служби становить 10 календарних днів, перебіг яких починається з дня, наступного за днем отримання відповідного рішення. Зазначений 10-ти денний термін встановлений і для подання повторних скарг.

Нормами Закону № 2181 передбачені також спеціальні строки в кількості 30-ти календарних днів наступних за днем отримання для оскарження рішень про:

  • визначення податкових зобов’язань податковим органом за причинами, не пов’язаними із порушенням податкового законодавства;

  • нарахування податкових зобов’язань з земельного податку;

  • нарахування податкових зобов’язань зобов’язання з прибуткового податку з громадян нарахованого фізичним особам – суб’єктам підприємницької діяльності, громадянам, іноземним громадянам та особам без громадянства на підставі подання ними декларацій про очікувані або про фактично одержані доходи;

  • розподіл суми податкових зобов’язань або податкового боргу між платниками податків, що виникають унаслідок реорганізації; установлення солідарної відповідальності за сплату податкових зобов’язань платника податку, що реорганізовується; поширення права податкової застави на всі активи платника податків, який створюється шляхом об’єднання інших платників податків.

Судове оскарження

На відміну від адміністративного оскарження, до суду платник податків має право оскаржити рішення податкових органів про нарахування податкового зобов’язання у будь-який момент після отримання відповідного податкового повідомлення, але з урахуванням строків давності. У цьому випадку зазначене рішення контролюючого органу не підлягає адміністративному оскарженню (пп. 5.2.5 п. 5.2 ст. 5 Закону № 2181).

Відповідно до ст.99 КАСУ адміністративний позов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого цим Кодексом або іншими законами.

Законом №2181 передбачений загальний строк визначення та стягнення суми податкових зобов’язань 1095 днів, перебіг якого починається з дня, наступного за останнім днем граничного строку подання податкової декларації, а у разі, коли така податкова декларація була надана пізніше, – за днем її фактичного подання (пп.15.1.1 п.15.1 ст.15).

Для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи встановлюється річний строк, який обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

З першого вересня 2005 року оскарження рішень податкових органів здійснюється у порядку, врегульованому КАС України, який дещо відрізняється від порядку розгляду спорів за участю податкових органів господарськими судами на підставі Господарського процесуального кодексу України.

Особливостями процедури оскарження до адміністративних судів рішень і дій контролюючих органів є такі правові моменти.

Законом № 2181 встановлено, що при зверненні платника податків до суду з позовом щодо визнання недійсним рішення контролюючого органу податкове зобов’язання вважається неузгодженим до розгляду судом справи по суті та прийняття відповідного рішення (пп. 5.2.4 п. 5.2 ст. 5).

Відповідно до ч. 5 ст. 254 КАС України постанова або ухвала суду апеляційної чи касаційної інстанції за наслідками перегляду, постанова Верховного Суду України набирають законної сили з моменту проголошення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]