Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3_s_istoriya_movoznavstva_ispit.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
14.06.2019
Размер:
113.86 Кб
Скачать

49. Теорія лінгвістичного знаку в «Курсі загальної лінгвістики» ф. Де Соссюра.

1916 рік – видання учнями де Соссюра, Ш.Баллі та А.Саше, його праці «Курс загальної лінгвістики», у якій Соссюр говорить про найважливіші проблеми мовознавства: протиставлення мови й мовлення, синхронію і діахронію, мову як систему, теорію мовного знаку. Заслуга Соссюра полягає в тому, що він, поєднавши ці проблеми, створив загальну теорію мови. Головним методом побудови лінгвістичної теорії Соссюр обрав метод антиномій.

Соссюр обґрунтував знаковий характер мови. Він вважає мову системою знаків, “в якій істотним є лише поєднання значення й акустичного образу, причому обидва ці компоненти знака однаковою мірою психічні”. Мовний знак, за Соссюром, - це протиставлена двобічна психічна сутність: означення ( акустичний образ) й означуване ( поняття). Мовні знаки – це реальності, які знаходяться в мозку людини. Центральним знаком у механізмі мови є слово. Соссюр пропонує створити нову науку про знаки взагалі - семіологію. Лінгвістика “як наука про особливі знаки” буде частиною семіології, її найважливішим розділом, оскільки мова – це найскладніша й найпоширеніша семіологічна система”.Соссюр зазначає характерні ознаки мовного знака:

1.Довільність – тобто умовність зв’язку означення з означуваним. Проте, з іншого боку, цей знак є обов’язковим для мовного колективу, він соціально обумовлений. Довільність знака зовсім не виключає його мотивованості, оскільки більшість слів у загальній системі мови мотивована. Принцип довільності знака породжує антиномію мінливість/немінливість знака. Немінливість мовних знаків характеризується тим, що люди вживають їх так, як встановлено традицією.

2. Протяжність – або лінійність

Соссюр наголошував на значеннєвості мовних одиниць, де значеннєвість – це цінність. Входячи до складу системи, слово має не лише значення, а й значеннєвість. Також, на його думку, у слові важливий не звук як такий, а ті звукові відмінності, які дозволяють відрізняти це слово від інших, “бо тільки ці звукові відмінності значимі”. У зв’язку з цим Соссюр розуміє фонему як сукупність розрізнювальних ознак, що потім було визнано Паризьким лінгвістичним гуртком.

50. Ф. Де Соссюр і подальший розвиток науки про мову.

Фердинанд де Соссюр – один з видатних лінгвістів ХХ ст. Він народився в Женеві у родині вчених.У його дисертації 1839 року «Мемуар про початкову систему голосних в індоєвропейських мовах», теорія дозволила з’ясувати структуру праіндоєвропейського кореня, крім того, доводячи системність індоєвропейської прамови, Соссюр висунув гіпотезу про «незвичайні сонанти». Ця гіпотеза отримала назву «маргінальної теорії». Сонант – це приголосний звук, при творенні якого голос переважає над шумом, тобто сонорний звук. «Незвичайні сонанти» згодом були втрачені, але побічно відображені в чергуванні голосних у сучасних індоєвропейських мовах. Умовне позначення – «а», «о». Хетська мова – це найдавніша мова, в якій зафіксовані ларингальні сонанти. Дисертація 1879 року – це одна найбільша робота, що була опублікована за його життя. Праця була піддана жорстокій критиці. Лише через 50 років гіпотези Сосюра були доведені і він стає визнаним у мовознавстві.

1916 рік – видання учнями де Соссюра, Ш.Баллі та А.Саше, його праці «Курс загальної лінгвістики», у якій Соссюр говорить про найважливіші проблеми мовознавства: протиставлення мови й мовлення, синхронію і діахронію, мову як систему, теорію мовного знаку. Ці проблеми вже багато в чому були сформульовані його попередниками й сучасниками: В. фон Гумбольдтом, Бодуеном де Куртене, М. Крушевським, В. Уїтні та іншими мовознавцями. Проте, заслуга Соссюра полягає в тому, що він, поєднавши ці проблеми, створив загальну теорію мови. Головним методом побудови лінгвістичної теорії Соссюр обрав метод антиномій, який створюється на ідеях знакової природи мови та системності мови.

Послідовники Соссюра представлені наче трьома потоками. Перший потік утворюють Ш.Баллі, А.Сеше, С.О.Карцевський ( так звана Женевська школа), які дотримувались концепції свого вчителя й розвивали його погляди. Більша група мовознавців, які утворюють другий потік ( А.Мейє, Ж.Вандрієс, Е.Бенвеніст, А.Соммерфельт тощо), сприйняла соціологічні ідеї Соссюра, поєднавши їх з принципами порівняльно-історичного мовознавства. Останній потік включає багато мовознавців різних відгалужень структуралізму.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]