Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
товароведениеэкзамен.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
52.38 Кб
Скачать

42.Сутність поняття „асортимент товару”. Види асортименту. Складники асортименту, їхня характеристика

Набір товарів, пропонованих підприємством-виробником на ринку, називають асортиментом. Номенклатура, чи товарний асортимент - це вся сукупність виробів, що випускаються підприємством. Вона включає різні види товарів. Вид товару ділиться на асортиментні групи (типи) відповідно до функціональними особливостями, якістю, ціною. Кожна група складається з асорти Промисловий асортимент являє собою набір товарів, що випускаються окремою галуззю промисловості або окремим підприємством.

Торговий асортимент – сукупність товарів, що реалізуються в торговельній мережі. Торгова мережа – це сукупність всіх торговельних підприємств (оптових і роздрібних), що займаються реалізацією товарів. Торговий асортимент включає набір товарів, що випускаються як вітчизняними, так і зарубіжними виробниками. Він відрізняється великою різноманітністю, ніж промисловий асортимент.

Представлений на торговельному підприємстві асортимент товарів визначає його тип (універмаг, універсам) і форму торговельного обслуговування. Крім того, в магазинах одного типу, але різної торгової площі, асортимент буде відрізнятися за кількістю груп і видів товарів. У цьому випадку торгові підприємства будуть підрозділятися на універсальні і спеціалізовані, магазини з комбінованим і змішаним асортиментом.

З урахуванням складності розрізняють простий і складний асортимент товарів.

Ті види товарів, які класифікуються не більше, ніж за трьома ознаками, складуть простий асортимент товарів (овочі, кухонна сіль, господарське мило та ін.)

Ті види товарів, які класифікуються на різновиди більш ніж за трьома ознаками, в сукупності становитимуть складний асортимент товарів (взуття, одягу та ін.)

Укрупнений асортимент визначається співвідношенням окремих груп виробів. Група товарів повинна об’єднуватися з ряду ознак: спосіб виробництва, призначення, особливості конструкції та ін Розгорнутий асортимент визначається представленими різновидами товарів.

Комбінований асортимент – це набір кількох груп товарів різного призначення, які пов’язані спільністю попиту і задовольняють індивідуальні потреби. Наприклад, в магазині “Чоловічий одяг” реалізується комбінований асортимент.

Змішаний асортимент – сукупність непродовольчих і продовольчих товарів різних груп. Змішаний асортимент представлений, як правило, найбільшою кількістю груп і видів товарів.

Основні характеристики асортименту товарів

Основними показниками асортименту є структура, повнота, глибина, стійкість, новизна.

Структура асортименту – це процентне співвідношення певних сукупностей виробів до їх загальної кількості.

Показники структури асортименту частіше виражають у відсотках. Наприклад, процентне співвідношення сорочок, костюмів та інших виробів визначає видову структуру асортименту в магазині “Чоловічий одяг”.

Широта асортименту визначається кількістю товарних груп і оцінюється коефіцієнтом широти.

Повнота асортименту – це відповідність фактичної наявності видів товарів розробленому асортиментному переліку, існуючому попиту.

Глибина асортименту визначається кількістю різновидів товарів за кожним найменуванням.

Стійкість (стабільність) характеризує постійна наявність товару відповідного виду (різновиду) у продажу

Новизна характеризує поява нових різновидів товарів за певний період часу