Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
товароведениеэкзамен.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
52.38 Кб
Скачать

11.Наведіть характеристику ергономічних та екологічних показників для конкретного товару.

Ергономічні властивості характеризують зручність і комфорт експлуатації виробів на всіх етапах функціонального процесу в системі «людина-товар-середовище». Ці властивості задовольняють фізіологічні та психологічні потреби відповідно до певних характеристик споживача.

Залежно від цих характеристик ергономічні властивості бувають:

– гігієнічні; – антропометричні; – психологічні; – психолого-фізіологічні.

Екологічні властивості визначають рівень шкідливості, який здійснюють товари на оточуюче середовище при їх експлуатації і споживанні.

12.Які потреби людини забезпечують раціональні нормативи споживання непродовольчих товарів? Наведіть приклади.

Раціональні нормативи споживання непродовольчих товарів. У системі непродовольчого споживчого комплексу виділяється кілька підсистем, що забезпечують непродовольчі товарні потреби людини:

– формування гардеробу, – облаштування житла, – ведення домашнього господарства, – навчання, – інформаційне забезпечення, – відпочинок, – засоби пересування, – забезпечення культурно-естетичних потреб.

При розробці норм споживання непродовольчих товарів використовують методи:

– соціологічні – для встановлення уявлень населення про раціональність споживання непродовольчих товарів;

– експертних оцінок – визначають кількісні та якісні показники окремих норм споживання;

– міжнародні порівняння – основані на нормах споживання країн з високорозвиненою економікою;

- економіко-матеріальні – дають можливість прогнозувати зміни раціонального споживання товарів.

13.Обґрунтуйте ієрархічну структуру потреб людини.

Ієрархічна структура потреб. За об’єктом спрямованості ієрархія може бути такою:

– харчові продукти,– прилади для приготування, прийняття їжі,– індивідуальні засоби захисту від несприятливих чинників навколишнього середовища (одяг, взуття),– засоби підтримання здоров’я і особистої гігієни,– засоби спілкування в соціальному середовищі,– житло та його облаштування,

– побутові знаряддя праці,– засоби пересування, – засоби навчання, розвитку,– вдосконалення особистості, творчої діяльності.

14.Визначте сутність поняття «товарорух» та внутрішні й зовнішні чинники, що впливають на зміну якості та маси товарів.

Товарорух – це система, яка охоплює рух товару від виробника до споживача; підсистемами цієї системи є зберігання, транспортування, розвантажування, реалізація товару. Протягом товароруху товар знаходиться під впливом різноманітних чинників (зовнішніх та внутрішніх), дія яких може призвести до значного зниження якості й маси або до повної втрати ним споживної цінності.

Зовнішні чинники, що залежать від умов зберігання, транспортування товарів: температура і відносна вологість повітря; газовий склад та наявність механічних об’єктів у повітрі; інтенсивність руху повітря – вентилювання; освітленість; сила тиску повітря; механічна дія різної сили, інтенсивності, періодичності; гризуни, шкідники, мікроорганізми, наявність яких визначає санітарно-гігієнічний стан приміщень.

Внутрішні чинники: хімічний склад товару; наявність в продуктах каталізаторів біохімічних та хімічних реакцій – ферментів; склад мікрофлори; конструкції товару; фізичні властивості матеріалів тощо