Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
микробиология каринка.rtf
Скачиваний:
12
Добавлен:
14.07.2019
Размер:
332.16 Кб
Скачать

7.3. Характеристики окремих видів сапрофілів

Паличка протея (Bact. proteus vu garis) - найбільш типовий гнилосний мікроорганізм. Зустрічається на м’ясі, в кишечнику тварини і людини, у воді, грунті і т.п.

Клітини поліморфні, рухливі (перитрихіт)

В бобових культурах мілкі (1…3х0,5 мкм)

Характеристика чистої культури

Характеристика колоній

Характеристика мікроорганізму

МПА сто

Розмір

Форма

Край

Поверхня

Блиск

Колір

Форма

Розмір

Рухливість

Спороутворення

Кожуроутворення

Фарбування по Граму

Аероб

Анаероб

Факультативний аероб

МПЖ

Лакмусове молоко

Середовища Ейкмана

Середовища Гісса

Без розрідження

Розрідження

Кисла

Лужна

Обезбарвлення

Освітлена

Неосвітлена

Цукроза

Лактоза

Мальтоза

Глюкоза

Манпіт

Спори і капсули не утворюють, Грам- .

Активний рух клітин надає колоніям на твердих середовищах характерну особливість, що обумовлена виходом із колонії окремих клітин і скупчення їх на поверхні субстрату. Утворюється маса мілких, ледве помітних білкових колоній.

Бактерії розкладають білки з утворенням індола і сірководню, розчеплюють вуглеводні середовища з утворенням вуглекислого газу і водню. Оптимальна температура для росту паличок протея 25…37 0С. При 5 0С ріст зупиняється.

Кишкова паличка (Escherichia coli, Bact. coli) - прямі із заокругленими кінцями, поліморфні палички розміром 2,5…3х0,5…0,8 мкм. Зустрічаються рухливі і нерухливі форми .Спор не утворюють. Деякі види мають капсулу, Грам-.

На твердих середовищах утворюють брудно-білі, гладенькі, блискучі, ледве випуклі або плоскі колонії, а на середовищі Ендо характерні випуклі і яскраво-червоні колонії з металевим блиском, чим відрізняються від тифозних дизентерійних палочок які на цьому середовищі утворюють безбарвні колонії.

Кишкова паличка є типовим гнилоенним мікроорганізмом і на вуглеводних середовищах в анаеробних умовах викликає не типове молочно-кисле бродіння з утворенням молочної кислоти. Зброджує глюкозу, лактозу, мальтозу, звертає молоко, білкові середовища з утворенням індола і сірководня.

Clostridium putrificum - збудники анаеробного розкладання білкових речовин з виділенням газів - аміаку і сірководню. Зустрічаються в грунті, в їжі, в порожнині рота, в кишечнику тварині на продуктах, що гниють, іноді в консервах.

Ці рухомі палички розміром 5 … 9х0,4…0,8 мкм, з’єднані в ланцюги або поодинокі.

Утворюють кулеподібні термінально розміщені спори, Грам-.

На МПА утворюють корневидні рихлі колонії цукролітичними і патогенними властивостями не володіють.

Спори термостійкі. В консервах при зберіганні можуть розвиватися і визивати мікробіологічний бомбаж.

Clostridium sporogenes -крупні палички із закругленими кінцями (3…7х0,8…1,1 мкм), рухомі, утворюють субтермінальні спори овальної форми, капсул не утворюють, Грам+.

На МПА в анаеробних умовах утворюють мілкі, не правильної форми, спочатку прозорі, а потім жовто-білі колонії з порізаними к

В МПБ викликають помутніння, газоутворення і появу неприємного гнильного запаху. Здібні розчеплювати білок до кінцевих продуктів, розріджувати желатин. На печінкових середовищах утворюють чорний пігмент. Володіють цукролітичною активністю.

Це головний збудник гнилочних процесів у м’ясі і м’ясопродуктах.

Спори термостійкі-витримують прогрів при 100 0С на протязі 2 годин. Після стерилізації проростають і можуть зіпсувати консерви.