Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЇ КАДАСТР 4КУРС.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.07.2019
Размер:
53.77 Mб
Скачать

Управління, ведення, контроль.

Державний земельний кадастр ведеться уповноваженим органом

виконавчої влади з питань земельних ресурсів. Порядок ведення державного земельного кадастру має встановлюватися законом.

Стаття 204 ЗК України закріплює норму, відповідно до якої ведення державного земельного кадастру покладається на органи виконавчої влади з питань земельних ресурсів. Ім­перативний характер цієї норми дозволяє стверджувати, що створення, обробка, поширення, використання, зберігання об'єктів земельно-кадастрової інформації покладається вик­лючно на зазначені органи державної виконавчої влади.

До складу органів виконавчої влади з пи­тань земельних ресурсів входять:

  • Державне агенство України земельних ресурсів і

  • підпорядковані йому Державний ко­мітет АР Крим по земельних ресурсах і єдиному кадастру,

  • об­ласні, Київське та Севастопольське міські головні управлін­ня,

  • районні відділи,

  • міські (міст обласного та районного підпо­рядкування) управління (відділи) земельних ресурсів та ін-женери-землевпорядники сіл і селищ1.

У положеннях, що ви­значають правове становище цих органів, закріплюються по­вноваження щодо ведення державного земельного кадастру.

Контроль у сфері державного земельного кадастру

  • Державний контроль у сфері державного земельного кадастру спрямований на забезпечення дотримання встановленого законодавством порядку ведення державного земельного кадастру та земельно-кадастрової документації, а також виконання земельно-кадастрових робіт. Основними завданнями державного контролю у сфері державного земельного кадастру є: забезпечення дотримання законів України; забезпечення дотримання встановлених законодавством державних стандартів, норм і правил при веденні державного земельного кадастру та земельно-кадастрової документації і проведенні земельно-кадастрових робіт; забезпечення законності використання відомостей та документів державного земельного кадастру; забезпечення об’єктивності, достовірності і повноти даних державного земельного кадастру. Земельно-кадастрова документація підлягає державній експертизі в порядку, встановленому законом. Порушення законодавства України у сфері державного земельного кадастру тягне за собою відповідальність згідно із законом.

  • Самоврядний контроль у сфері державного земельного кадастру здійснюється сільськими, селищними, міськими, районними та обласними радами відповідно до законодавства України.

Лекція 5. Зміст складових частин державного земельного кадастру

  1. Кадастрове зонування території.

  2. Кадастрові знімання.

  3. Бонітування ґрунтів.

  4. Економічна оцінка земель.

  5. Грошова оцінка земельних ділянок.

  6. Реєстрація земельних ділянок, державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі.

  7. Облік кількості та якості землі.

Згідно Земельного кодексу України (стаття 196) складовими частинами державного земельного кадастру є:

  1. кадастрове зонування;

  2. кадастрові знімання;

  3. бонітування ґрунтів;

  4. економічна оцінка земель;

  5. грошова оцінка земельних ділянок;

  6. державна реєстрація земельних ділянок;

  7. облік кількості та якості земель.

2. Кадастрове зонування території

Кадастрове зонування території включає встанов­лення:

  • місць розташування границь обмежень щодо використання земель;

  • меж кадастрових зон та кварталів. Порядок зону­вання території визначається спеціально уповнова­же­ни­ми органами з питань земельних ресурсів або спеціаль­но створеною комісією;

  • меж оціночних районів та економіко-планувальних зон. В межах оціночних районів та зон диференційована базова вартість землі в населених пунктах;

  • кадастрових номерів земельних ділянок