Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЇ КАДАСТР 4КУРС.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.07.2019
Размер:
53.77 Mб
Скачать

Лекція 3. Земельні ресурси як об’єкт державного земельного кадастру.

  1. Земельні ресурси та їх категорії. Угіддя як елемент земельного кадастру. Класифікація угідь.

  2. Земельна ділянка як основна земельно-кадастрова одиниця.

  3. Земельний фонд України у складі світових земельних ресурсів.

  4. Основні кадастрові одиниці.

  5. Кадастрове зонування.

  6. Кадастрова нумерація.

  7. Порядок присвоєння кадастрового номера.

.

До земель України належать усі землі в межах її території, в тому числі острови та землі, зайняті водними об'єктами, які за основним цільовим призначенням поділяються на категорії. Категорії земель України мають особливий правовий режим.

Землі України за основним цільовим призначенням поділяються на такі категорії:

а) землі сільськогосподарського призначення;

б) землі житлової та громадської забудови;

в) землі природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення;

г) землі оздоровчого призначення;

ґ) землі рекреаційного призначення;

д) землі історико-культурного призначення;

е) землі лісового фонду;

є) землі водного фонду;

ж) землі промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення.

С-г угіддя

З емлями сільськогосподарського призначення визнаються землі, надані для виробництва сільськогосподарської продукції, здійснення сільськогосподарської науково-дослідної та навчальної діяльності, розміщення відповідної виробничої інфраструктури або призначені для цих цілей.

  • сільськогосподарські угіддя - землі, які безпо­се­ред­ньо використовуються для виробництва сільсько­господар­ської продукції;

  • допоміжні землі для обслуговування сільсько­господар­ського виробництва - господарські двори, будів­лі, господарські шляхи і прогони;

  • землі, які тимчасово не використовуються в сільськогосподарському виробництві - землі в стадії меліоративного будівництва та відновлення родючості, землі тимчасової консервації, забруднені сільсько­господар­ські угіддя, включаючи техногенно та радіо­активно забруднені сільськогосподарські угіддя.

Серед сільськогосподарських земель найбільшу площу займає група сільськогосподарських угідь, до якої входять п'ять видів угідь:

  • рілля (орні землі),

  • перелоги,

  • багаторічні насадження,

  • сіножаті,

  • пасовища.

Рілля - землі, які систематично обробляються і використовуються під посіви сільськогосподарських культур, включаючи посіви багаторічних трав, а також чисті пари, площі парників і теплиць. До ріллі не відносяться сіножаті і пасовища, що розорані з метою їх корінного поліпшення і використовуються постійно під трав'яними кормовими культурами для сінокосіння та випасання худоби, а також міжряддя садів, які використовуються під посіви.

Перелоги - землі, які раніше орали, а потім більше року, починаючи з осені не використовують для посіву сільськогосподарських культур і не готують під пар.

Багаторічні насадження - це землі, які використовуються під штучно створеними деревними, чагарниковими або трав'янистими багаторічними насадженнями, призначеними для отримання врожаю плодово-ягідної, технічної, лікарської продукції, а також для декоративного оформлення територій . До цих земель відносяться також землі під деревно-чагарниковою рослинністю, яку вирощують для реалізації квітів (троянд, жасміну та ін.), а також розсадники (за винятком лісових). (Землі садів - це багаторічні насадження створені для отримання плодів. Виноградників - багаторічні насадження створені для отримання винограду).

До Інших багаторічних насаджень - відносяться ягідники, тутовники, хмільники, насадження ефірно-олійних культур, плодові розсадники, крім лісових, плантації декоративних багаторічних насаджень (квітники) для декоративного оформлення територій, а також для реалізації квітів, лікарські багаторічні насадження (беладона, наперстянка, шалфей лікарський та інші).

Сіножаті - сільськогосподарські угіддя, що систематично використовуються для сінокосіння .Відносяться рівномірно вкриті деревною та чагарниковою рослинністю - до 20%.

Пасовища - сільськогосподарські угіддя, що систематично використовуються для випасання худоби. Відносяться рівномірно вкриті деревною та чагарниковою рослинністю - до 20 %.