Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
полит ответы.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.07.2019
Размер:
222.62 Кб
Скачать

32. Держава як суб’єкт ринкового господарства.

Держава

П ред’являє попит на економічні ресурси для здійснення своєї діяльності

Пред’являє попит на засоби виробництва для виробництва суспільних благ

Пропонує гроші та пред’являє попит на гроші

Пропонує суспільні блага безпосередньої оплати їх, що поліпшує продуктивність підприємницького сектору і зменшує витрати на споживання домогосподарств

Здійснює урядове регулювання ринкової економіки.

33. Інфраструктура ринку, її значення

Інфраструктура ринку – це сукупність пов’язаних між собою інститутів (спеціалізованих закладів, установ), що діють в межах особливих ринків і забезпечують їх нормальне функціонування.

До згаданих інститутів відносяться банки, товарні та фондові біржі, інвестиційні фонди, страхові компанії тощо.

Інфраструктура (від лат. infra — під) — це обов’язковий компонент будь-якої цілісної економічної системи. Щодо ринку як самостійної підсистеми, інфраструктура — це сукупність інститутів, що обслуговують ринок і виконують визначені функції по забезпеченню нормального режиму його функціонування. Інфраструктура покликана забезпечити цивілізований характер діяльності ринкових суб’єктів, її елементи не пов’язані суб’єктами ззовні, а породжені самими ринковими відносинами.

34. Попит і фактори, що його визначають. Закон попиту.

Попит – це запит фактичного або потенційного покупця, споживача на придбання товару за наявних у нього коштів, що призначені для цієї покупки. Попит відображає, з одного боку, потребу покупця в деяких товарах або послугах, бажання придбати ці товари або послуги в певній кількості і, з іншого боку, можливість сплатити за покупку по цінах, що знаходяться в межах «доступного» діапазону. Закон попиту – величина (об'єм) попиту зменшується у міру збільшення ціни товару. Математично це означає, що між величиною попиту і ціною існує обернено пропорційна залежність (проте не обов'язково у вигляді гіперболічно представлено формулою y=a/x).

35. Пропозиція: зміст і фактори, що на неї впливають. Закон пропозиції.

Пропозиція – характеризує можливість і бажання продавця (виробника) пропонувати свої товари для реалізації її на ринку за певними цінами. Таке визначення змальовує пропозицію і відображає її суть з якісного боку. У кількісному плані пропозиція характеризується своєю величиною та об'ємом. Об'єм, величина пропозиції — це кількість продукту (товару, послуг), яка продавець (виробник) бажає, може і здатний у відповідності з наявністю або продуктивними можливостями запропонувати для продажу на ринку протягом деякого періоду часу за певної ціни.Пропозиція – кількість товару, яку виробник бажає і може поставити на ринок за даною ціною.

З акон пропозиції – пряма залежність величини пропозиції та ціни товару.

Нецінові фактори пропозиції:

  • НТП

  • Зміна цін на ресурси

  • Зміна цін на взаємодоповнюючі товари

  • Зміна податкової політики

  • Очікування підприємців

Взаємодія попиту і пропозиції:

Надлишок

Ціна рівноваги

Дефіцит