Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
полит ответы.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.07.2019
Размер:
222.62 Кб
Скачать

36. Конкуренція: суть і види.

Конкуренція – економічне суперництво між відокремленими виробниками продукції, робіт, послуг щодо задоволення інтересів, пов’язаних з продажем продукції, виконанням робіт, надання послуг одним і тим же споживачем.

Основне завдання конкуренції – завоювати ринок у боротьбі за споживача, перемагати своїх конкурентів, забезпечити одержання сталого прибутку.

Умови виникнення конкуренції:

  • Наявність на ринку великої кількості виробників будь-якого конкурентного продукту або ресурсу

  • Свобода виробників щодо вибору господарської діяльності

  • Відповідність між попитом і пропозицією

  • Наявність на ринку засобів виробництва

Види конкуренції:

  1. Внутрішньогалузева – конкуренція між товаровиробниками однієї галузі н/г. Через різний рівень техніки, організації виробництва у кожного з них встановлюється індивідуальна вартість виробництва товару. Вона сприяє зниженню витрат виробництва, впровадженню досягнень НТП. Її результат – перетворення індивідуальних витрат виробництва, індивідуальнтрих вартостей на ринкову або суспільну вартість.

  2. Міжгалузева – конкуренція між виробниками, які діють у різних галузях виробництва. Залежно від різних умов виробництва в різних галузях підприємці за однакових витрат капіталу одержують неоднакову масу продукту. Але кожен підприємець бажає одержати рівний прибуток на рівний капітал. Тому вони вкладають свій вільний капітал у інші галузі. В результаті такого переливу капіталу між галузями формується середня норма прибутку:

P'ср = m/k*100%

Кожний капіталіст одержує однаковий відсоток прибутку на рівний капітал.

  1. Цінова – головний метод боротьби – ціна. У такій боротьбі перемагає то, хто домогається нижчої, ніж ринкова ціна, вартості своєї продукції. Це, по суті, боротьба за скорочення витрат виробництва завдяки використанню досягнень НТП.

  2. Нецінова – пов’язана зі стратегією боротьби не за зміну цін, а на створення зовнішніх умов, які поліпшують реалізацію продукції.

37. Монополізм: сутність, витоки , види

Монополізм у підприємницькій діяльності — це домінуюче становище підприємця, яке дає йому можливість самостійно або разом з іншими підприємцями обмежувати конкуренцію на ринку певного товару (робіт, послуг). Монопольним визнається таке становище підприємця, коли його частка на ринку певного товару перевищує 35%. При цьому на ринку для всіх видів товарів виробничого призначення (продукції виробничо-технічного призначення), а також в обігу капіталів (фінансів, цінних паперів тощо) воно визначається в межах території України, а для всіх видів товарів народного споживання та для всіх видів робіт і послуг визначається Антимонопольним комітетом України та його територіальними управліннями в межах адміністративної області чи автономії (район, населений пункт).