Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
полит ответы.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.07.2019
Размер:
222.62 Кб
Скачать

83. Економічні функції держави

Це – забезпечення ефективності справедливості та сприяння макроекономічному зростанню і стабільності.

Уряди роблять спроби виправити невдачі ринку, щоб забезпечити ефективність економіки. Державні програми забезпечення справедливості використовують податки і видатки для перерозподілу доходів щодо певних груп. Уряди покладаються на податки, видатки та регулювання грошового обігу, щоб сприяти макроекономічному зростанню та стабільності, зменшувати безробіття та інфляцію, водночас стимулюючи економічне зростання. Розглянемо коротко кожну функцію.

Ефективність.

Економіка інколи терпить від невдач ринку. Наприклад, фірма може отримувати високий прибуток, підвищуючи ціни або збільшуючи виробництво. Деякі фірми забруднюють повітря або скидають токсичні речовини в грунт.У кожному випадку ринкові невдачі призводять до неефективного виробництва і споживання. Держава може відігравати корисну роль у лікуванні економічних хвороб. Проте, оцінюючи роль держави у лікуванні хвороб економіки, ми мусимо також бути уважними до помилок,- ситуацій, в яких уряд намагається виправляти ринкові невдачі, і можливо, погіршує становище або спричиняє інші проблеми.

Недосконала конкуренція. Суттєвим відхиленням від досконалої конкуренції є недосконала конкуренція, або елементи монополії.

Згадаємо, наскільки точним є визначення досконалого конкурентного ринку.Досконала конкуренція виникає на ринку, коли існує достатня кількість фірм або рівень конкуренції такий, що жодна фірма не може впливати на ціну певного товару. Недосконалий конкурент – це той конкурент, чиї дії можуть вплинути на ціну товару.

Насправді майже всі власники підприємств, можливо, за винятком кількох мільйонів фермерів, кожен з яких виробляє незначну частку сукупного врожаю, є недосконалими конкурентами. Крайнім проявом недосконалої конкуренції є монополіст – єдиний постачальник, який сам визначає ціну певного товару.

Якими є наслідки монополістичної влади – здатності великої фірми впливати на ціну товару на певному ринку? Влада монополії веде до того , що ціна товару значно перевищує витрати, і це зменшує кількість купованих виробів, продаж яких падає нижче від ефективного рівня. Цей варіант дуже високих цін і дуже малого виробництва є критерієм неефективності, пов’язаною з владою монополії.

84. Форми і методи державного регулювання економіки.

Основні форми державного регулювання:

  1. Планування – держава розробляє і реалізує індикативні плани. Вони мають рекомендаційний характер: держава встановлює основні макроекономічні показники і через систему економічних стимулів та прямих і опосередкованих важелів забезпечує їх виконання.

  2. Програмування – комплексний аналіз стану економіки, виявлення найважливіших проблем, які не можуть бути вирішені за допомогою ринкових інструментів, тому розробляються стратегічні програми.

  3. Прогнозування – наукове передбачення тенденцій розвитку економіки на перспективу темпів ЕЗ, кон’юнктура ринку, тенденції розвитку НТП, структурні зміни.

85. Кругообіг капіталу: суть, стадії, форми.

Підприємство в своїй діяльності використовує засоби виробництва і робочу силу, які в процесі праці набувають форму капіталу.

Капітал, обслуговуючи всі стадії виробництва знаходяться в постійному русі. В економічному розумінні це пов’язане зі створенням і реалізацією продукції і процес руху капіталу є безперервним.

Безперервний рух капіталу в якому він проходить три стадії з послідовною зміною форм та поверненням у свою початкову форму у збільшеному розмірі – кругообіг промислового капіталу.

Рух капіталу починається з грошової форми:

В процесі праці ці фактори поєднуються і здійснюється процес виробництва

...В...

в результаті процесу виробництва створюється товар, який реалізується на ринку:

Т'=Г'

Т аким чином кругообіг виробничого капіталу має вид:

...В... Т'=Г'

грошова форма продуктивна товарна форма

Кожна з форм капіталу виконує певну функцію:

Грошовий капітал – створює умови для здійснення процесу виробництва

Продуктивний капітал – створює і збільшує вартість

Товарний капітал – повертає підприємцю авансований капітал разом з реалізованою додатковою вартістю

Яка із стадій є вирішальною, основною? Чому?

Друга. Тут виробляється додаткова вартість.

Рух промислового капіталу не обмежується одним циклом, а безперервно повторюється.

. ..В...Т'=Г'...