Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
полит ответы.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.07.2019
Размер:
222.62 Кб
Скачать

3. Методи пізнання економічних процесів і явищ та їхня класифікація.

Політична економія – суспільна наука, яка вивчає поведінку людей в виробничих відносинах з метою задоволення потреб при обмежених ресурсах, що викликає конкуренцію за їх використання.Предметом політ/економії є дослідження виробничих відносин, але акцент не на об’єкт відносин(засоби виробництва і предмет споживання), а на суб’єкт відносин – людину. Цей акцент важливий для соціального орієнтиру ринкового господарства.При вивченні предмету політичної економії визначають:

Сферу дослідження – економічне життя або середовище у якому здійснюється господарська діяльністьОб’єкт дослідження – економічні явища

Предмет дослідження – життєдіяльність людини, групи людей і держави, їх економічну поведінку в економічному середовищі.Суб’єкт – людина, група людей, держав.Основна задача політ/економії – дати не лише пояснення економічних явищ, а показати їх взаємозв’язок і взаємозумовленість.

Тобто політ/економія розкриває систему економічних явищ, процесів і законів. У цьому відміна політ/економії від конкретних економічних наук.

4. Економічні категорії, закони та їхня класифікація.

Економічний закон – відбивають найсуттєвіші, стійкі, постійно повторювальні причинно-наслідкові взаємозв’язки і взаємозалежності.

Система економічних законів:Всезагальні – притаманні всім суспільно – економічним формам.Загальні – діють у декількох формаціях

Специфічні – діють у межах лише однієї суспільно – економічної формації

Стадійні – діють на вищих ступенях розвитку суспільства – закони монополізації, фінанси монопольного капіталізму. Економічні категорії – теоретичні поняття, які в узагальненому вигляді виражають суттєві властивості економічних явищ.

5. Функції економічної теорії. Економічна теорія як теоретико-методологічна база інших економічних наук.

Функції політичної економії:1.Практична, яка полягає у всебічному обґрунтуванні необхідності і шляхів вдосконалення прогресивних форм власності, які найбільш відповідають інтересам людини, колективу та суспільства; у розробці наукових основ управління господарською практикою; в обґрунтуванні наукових організаційно-господарських форм; у винайдені найбільш адекватних форм розв'язання економічних суперечностей. Це дає змогу виробляти науково обґрунтовані рекомендації щодо підвищення ефективності виробництва з метою забезпечення зростання життєвого рівня населення. Ця функція для України полягає ще у тому, щоб знайти найбільш раціональні шляхи виходу з кризи.2.Пізнавальна функція: розкриття суті економічних законів і категорій, форм їх прояви, притаманні їм внутрішні суперечності, механізм їх дії. Лише на основі всебічної реалізації цієї функції може бути виконана практична функція економічної теорії.3.Методологічна: політекономія є методологічною основою для інших економічних дисциплін. Тобто розробляє загальні методологічні принципи, без яких не можна обійтися при проведені скільки-небудь ґрунтовного конкретно-економічного аналізу. Наприклад, економічна теорія формулює загальні принципи маркетингової діяльності підприємства, які можуть бути використані в багатьох галузях, приміром, при організації маркетингу туризму тощо.4.Економічна теорія, покликана виробляти новий тип економічного мислення, а тим самим формувати сучасний світогляд людини.

Політ/економія розкриває систему економічних явищ, процесів і законів. У цьому відміна політ/економії від конкретних економічних наук.

Взаємозв’язок політекономії з іншими науками: