Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sim. vuxovann posibnuk.rtf
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.07.2019
Размер:
1.38 Mб
Скачать

Розділ II. Засоби та методи сімейного виховання

Окреслені вище типи взаємовідносин батьків і дітей свідчать про особливості впливу батьків на розвиток та формування дитячої особистості і доводять, що сучасна сім'я потребує допомоги у визначенні підходів до змісту сімейного виховання, ознайомленні з тими методами і прийомами, які дозволили б їй ефективніше, з найменшими втратами здійснювати цей процес, знаходити адекватні шляхи попередження та розв'язання внутрішньосімейних конфліктів, сприяли 6 самовдосконаленню дитини, підтримували її рух до саморозвитку.

Які ж виховні засоби, методи прийнятні для сімейного виховання? Дати однозначну відповідь на це запитання важко, адже кожна сім'я неповторна, кожна складається з людей, яким притаманні певні риси, характер. Різними є умови життя і можливості, культурний і освітній рівень членів сім'ї. Неоднакова частка прихильності батьків до народних традицій у вихованні дітей. Цю низку чинників можна ще довго продовжувати. Звісно, одного рецепта на всі випадки бути не може, але знання деяких вихідних положень щодо організації процесу виховання сприятиме більш ефективному і «безболісному» розв'язанню тих проблем, які виникають у сімейному житті і стосуються розвитку та формування дитячої особистості, становлення належних взаємин дорослих і дітей. Тобто, завдання соціальних педагогів полягає в тому, щоб навчити батьків вивчати ' і аналізувати власну поведінку і поведінку своїх дітей, взаємостосунки з ними, коло їхніх інтересів, можливості й прагнення, сформувати здатність долати труднощі й, залежно від цього, змінювати стратегію виховання. Принципи такої діяльності у загальному плані можуть бути сформульовані таким чином:

  1. Зрозуміти дитину як особистість з її потребами, пізнати, які з них домінують, які хронічно не задовольняються, оскільки вона просто не знає способів для досягнення цього, що спричинює прояви негативної поведінки.

  2. Не треба постійно пояснювати дітям доцільність виконання тих чи інших норм. Краще дати їм ті знання, які допоможуть більш успішно задовольняти спонуки (зрозуміло, що маються на увазі позитивні, соціально значущі потреби), сприятимуть формуванню відповідних мотивів.

  3. Створювати належні умови для самореалізації дитини в певній діяльності.

Щоб виправити неадекватні моделі ставлення до дитини, батькам необхідно усвідомлювати власні виховні дії, у процесі спілкування з дитиною йти до чіткої мети, використовуючи при цьому певні шляхи, засоби виховання і розвитку дітей.

У першому розділі були розглянуті найбільш типові стилі поведінки батьків, що справляють негативний вплив на формування особистості дитини в сім'ї, наносять шкоду самому процесу виховання. Кожне із зазначених батьківських ставлень обумовлене тим, якою роллю дорослі наділяють дитину, які цілі й завдання вони висувають перед собою, які методи і засоби виховання використовують. Адже різні стилі догляду, спілкування, взаємодії із дітьми формують певні особливості їхньої поведінки, а головне - визначають напрями розвитку дитячої самосвідомості. Саме через особливості усвідомлення дитиною свого «Я», свого місця в навколишньому світі, в житті, в сім'ї серед близьких відбувається розвиток особистості, становлення характеру та закріплення певних норм поведінки. Причому найголовнішим у цьому процесі є не зовнішні впливи самі собою, а те, як дитина себе відчуває у полі їх дії, яке її емоційно-психологічне самопочуття.

У звичайній сім'ї, де існує здоровий внутрішньосімейний мікроклімат дитина, як правило, не наділяється якимись довготривалими ролями, її люблять - і вона відчуває себе «кумиром сім'ї», вона скоїла поганий вчинок - і її сприймають як неслухняну, невиховану. Намагаючись повернути добре ставлення до себе дорослих, дитина стає тихою і слухняною, іноді навіть вдається до маленьких «хитрощів». Але розуміючи, що ці хитрощі легко розпізнаються і дорослі розуміють причину гарної поведінки, дитина знову стає сама собою: то пустує, то радіє, що дорослі задоволенні нею. І всі ці ролі виконуються легко, проте на жодній із них дитина не зупиняється надовго, оскільки ніхто її до цього не примушує, а самій їй бути однаковою весь час нецікаво. У такій сім'ї дітям ніколи не нав'язується якийсь зовнішній для них образ, котрий не відповідає їхньому внутрішньому світу, а дорослим не властиві такі позиції як «відкидання», «презирство», «переслідування», їхнє ставлення не має форми емоційного відторгнення, тут не проявляються умови жорстких взаємин. До дитини навіть можуть звертатися за порадою. За таких умов можна говорити про наявність дійсно педагогічного впливу, панування виховних відносин, які спрямовуються на розв'язання виховних завдань, досягнення мети виховання.

Практична реалізація цих положень може розглядатись як суб'єкт-суб'єктне спілкування, адже не спілкуючись вербальне (словесне) або невербально (без слів, наприклад, мовою жестів, пластики), неможливо здійснити вилив, побачити його результат, виявити досягнуті успіхи й допущенні помилки. Для корекції стосунків і поведінки необхідно застосовувати оцінку (відкриту чи приховану) та вимоги. Все призводить до виникнення суперечностей. Розв'язання суперечностей внутрішніх (із самим собою), або зовнішніх (між дорослими і дітьми) може привести до виникнення і розв'язання педагогічного конфлікту, а через це і розвитку особистості. Передача досвіду відбувається через діяльність, реалізацію інформаційного впливу (мовленнєвого і демонстративного). Залучаючись до діяльності, дитина не лише опановує певними поведінковими нормами, а й формує власне ставлення до них, вчиться самостійно застосовувати набуті знання, обирати найбільш оптимальні дії у конкретних (відомих і нових) ситуаціях.

Звертаючись до розгляду засобів та методів технологій, придатних для застосування в сімейному вихованні, варто зауважити, що вони також містять вказані вище складові, але їх прояв, враховуючи специфіку сімейного мікроколективу, не має такого чіткого окреслення і характеризується більшою завуальованістю, ніж, наприклад, у взаємостосунках вихователя і вихованця.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]