Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тези лекцій з екологічного права.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.08.2019
Размер:
493.06 Кб
Скачать

Правові міри охорони навколишнього природного середовища в промисловості.

У відповідності зі ст.21 Земельного кодексу, для розміщення промислових підприємств, залізних і автомобільних шляхів, ліній електропередачі й зв'язку, магістральних, трубопроводів надаються землі несільськогосподарського призначення, не придатні для ведення сільського господарства, або сільськогосподарські угіддя гіршої якості. Надання для зазначених цілей земельних ділянок із земель лісового фонду провадиться переважно за рахунок нелісових площ або площ, зайнятих чагарниками й малоцінними насадженнями. Надання земельних ділянок під забудову на площі залягання корисних копалин, крім загальнопоширених, провадиться за узгодженням з державними органами гірського нагляду, а на площах залягання загальнопоширених корисних копалин - за узгодженням з обласними Радами.

Для здійснення промисловими підприємствами діяльності, пов'язаної з виробництвом, зберіганням, транспортуванням, використанням, похованням, знищенням і утилізацією отруйних речовин необхідне одержання спеціального дозволу.

Правові кошти охорони навколишнього природного середовища в енергетиці.

Підприємства енергетики зобов'язані дотримувати вимог законодавства про охорону навколишнього природного середовища й здійснювати технічні й організаційні міри, спрямовані на зниження шкідливого впливу об'єктів електроенергетики на навколишнє природне середовище. В Основних напрямках державної політики України в області охорони навколишнього природного середовища, використання природних ресурсів і забезпечення екологічної безпеки передбачені наступні заходи щодо поліпшення екологічного стану в області теплоенергетики:

  • впровадження нових технологій спалювання низькоякісного вугілля;

  • застосування високоефективних парогазових установок;

  • розробка й впровадження систем очищення газів;

  • реалізація програм по утилізації твердих відходів для потреб будівельної індустрії;

  • збільшення обсягів оборотного водопостачання.

Найнебезпечнішим видом забруднення навколишнього природного середовища енергетичними джерелами є атомні і ядерні об'єкти й установки. Відповідно до Закону «Про використання ядерної енергії й радіаційної безпеки» від 8 лютого 1995 року ( див.: Відомості. – 1995. - №12. – ст.81.), установлений пріоритет безпеки людини й навколишнього природного середовища в сфері використання ядерної енергії. Механізм державного регулювання безпеки використання ядерної енергії містить у собі здійснення нормування, ліцензування й нагляду в області застосування атомної і ядерної енергетики.

Нормування забезпечує встановлення нормативних критеріїв і вимог, що визначають умови використання ядерних установок і джерел іонізуючого випромінювання.

Ліцензування здійснюється шляхом видачі дозволів (ліцензій) на здійснення діяльності, пов'язаної з використанням атомних і ядерних установок і джерел іонізуючого випромінювання. Ліцензія видається на здійснення діяльності, пов'язаної з конкретним етапом і циклом роботи ядерної установки або сховища, призначеного для поховання радіоактивних відходів.

Нагляд забезпечує дотримання нормативних вимог і умов виданих дозволів на використання ядерних установок і джерел іонізуючого випромінювання. Здійснення нагляду за ядерною й радіаційною безпекою, установлення критеріїв, вимог і умов забезпечення безпеки під час використання ядерної енергії, організація обліку ядерного матеріалу й контролю за ним, проведення експертизи ядерних установок і об'єктів, призначених для обігу з радіоактивними відходами, джерелами радіоактивного випромінювання покладено на Міністерство екології й природних ресурсів.

Чинним законодавством передбачений особливий порядок розміщення, будівництва, введення в експлуатацію й зняття з експлуатації ядерних установок і об'єктів, призначених для обігу з радіоактивними відходами. Закон «Про поводження з радіоактивними відходами» від 30 червня 1995 року. Відомості. - 1995. - №27. - ст.199).

Правові гарантії захисту від іонізуючих випромінювань установлені Законом «Про захист від впливу іонізуючих випромінювань».