Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тези лекцій з екологічного права.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.08.2019
Размер:
493.06 Кб
Скачать

Стадії екологічної експертизи:

  • підготовча. Включає перевірку наявності і повноти необхідних матеріалів і реквізитів на об'єкти екологічної експертизи і створення еколого-експертних комісій або груп відповідно до вимог законодавства;

  • Основна. Має на увазі аналітичну обробку матеріалів екологічної експертизи, при необхідності натурні обстеження і проведення на їхній основі порівняльного аналізу і часткових оцінок ступеня екологічної безпеки, достатності й ефективності екологічних обґрунтувань діяльності об'єктів екологічної експертизи;

  • Заключна. Узагальнення окремих експертних досліджень отриманої інформації і результатів діяльності об'єктів експертизи, підготовку висновку екологічної експертизи і представлення його зацікавленим органам і особам.

Еколого-правове утворення (юридичне екологічне утворення) як екологічна функція держави – самостійний напрямок діяльності в області правового регулювання використання природних об'єктів і охорони навколишнього природного середовища. Воно являє собою важливу функцію державного керування в сфері природокористування і природоохорони. Його змістом є система знань про правове опосередкування взаємодії суспільства з природою на визначеному етапі суспільного розвитку.

Еколого-правове виховання – систематичний і послідовний вплив на свідомість людини і суспільства з метою формування поваги до еколого-правових норм і вироблення переконань у необхідності дотримання їхніх вимог у процесі взаємодії з природним середовищем.

На першій стадії результатом еколого-правового виховання повинен стати високий рівень природоохоронних законопроектів з відповідними експертизами, а також якість прийнятих законодавчим органом законів.

На другій стадії (стадія виконавчо-розпорядницької діяльності) еколого-правове виховання повинне виявлятися в забезпеченні посадових осіб відповідними текстами природоохоронних нормативно-правових актів і підвищенні їхньої відповідальності за не виконання еколого-правових норм.

На третій стадії доцільне збільшення числа узагальнень і роз'яснень судових інстанцій з питань застосування законодавства про охорону навколишнього природного середовища, організація навчання суддів і поглиблення їхньої екологічної спеціалізації. Необхідно широке залучення суспільної уваги до судової практики і формування суспільної думки навколо екологічних справ.

Еколого-правова свідомість (екологічна правосвідомість) являє собою систему еколого-правових поглядів, ідей і представлень про правове регулювання екологічних відносин, зміст природоохоронного законодавства, його обґрунтованості, справедливості й ефективності правозастосовчої діяльності.

Повсякденна (побутова) еколого-правова свідомість являє собою безпосереднє відображення правової дійсності в сфері взаємодії суспільства з природою у свідомості людини, і відповідає рівневі емпіричної свідомості.

Професійне (систематизоване) еколого-правова свідомість – це представлення про екологічне право, що формується в юристів, працівників правоохоронних і спеціальних природоохранительных органів, на основі знання і досвіду застосування природоохранительного законодавства, глибокого усвідомлення і розуміння його вимог.

Теоретична (наукова) еколого-правова свідомість припускає більш глибоке, ґрунтовне і научно-обоснованное усвідомлення екологічних інтересів і потреб людини і суспільства, більш глибоким розумінням ролі права в їхньому забезпеченні. Еколого-правова свідомість на науковому рівні представлено широким спектром поглядів, ідей і представлень, спрямованих на створення й удосконалювання природоохоронного законодавства.

Еколого-правова культура – це социально-значущий, врегульований нормами права спосіб творчої діяльності в сфері пізнання і впливу на природу, що включає ефективну охорону і раціональне використання природних ресурсів, у динамічному зв'язку з її результатами, опосередкованими в цінностях, еколого-правових нормах і засобах освоєння людьми цих норм.

Еколого-правова культура формується на основі еколого-правового утворення й еколого-правового виховання.

До теми 5: Засади та види юридичної відповідальності за порушенняекологічного законодавства.