Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тези лекцій з екологічного права.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.08.2019
Размер:
493.06 Кб
Скачать

Зелена книга України

До теми 4: Законодавчі основи екологічної експертизи. Еколого-правова освіта та формування екологічної куьтури.

Екологічна експертиза – вид науково-практичної діяльності спеціально уповноважених державних органів, еколого-експертних формувань та об’єднань громадян, що грунтується на міжгалузевому екологічному дослідженні, аналізі та оцінці передпроектних, проектних та інших матеріалів, реалізація і дія яких може негативно впливати або впливає на стан навколишнього природного середовища, і спрямована на підготовку висновків про відповідність запланованої чи здійснюваної діяльності нормам і вимогам законодавства про охорону навколишнього природного середовища, раціональне використання і відтворення природних ресурсів, забезпеченя екологічної безпеки.

Задачами законодавства про екологічну експертизу є регулювання суспільних відносин в області екологічної експертизи для забезпечення екологічної безпеки, охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання і відтворення природних ресурсів, захисту екологічних прав і інтересів громадян і держави.

Цілями екологічної експертизи, є попередження негативного впливу антропогенної діяльності на стан навколишнього природного середовища і здоров'я людей, а також оцінка ступеня екологічної безпеки господарської діяльності й екологічної ситуації на окремих територіях і об'єктах.

Організаційно-правові форми екологічної експертизи:

Висновки державної екологічної експертизи є обов'язковими для виконання. Приймаючи рішення про подальшу реалізацію об'єктів екологічної експертизи, висновки державної екологічної експертизи враховуються нарівні з іншими видами державних експертиз.

Висновки суспільних і інших видів експертиз носять рекомендаційний характер і можуть бути враховані при проведенні державної екологічної експертизи, а також при прийнятті рішень по подальшій експлуатації об'єкта екологічної експертизи.

Державне регулювання в області екологічної експертизи в основному здійснюється Верховною Радою України.

Державне керування в області екологічної експертизи в нинішніх умовах є важливим видом діяльності органів державної виконавчої влади. Його здійснюють:

  • Кабінет Міністрів України;

  • Уряд Автономної Республіки Крим;

  • Місцеві Ради;

  • Органи виконавчої влади на місцях;

  • Спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади з питань екології і природних ресурсів.

  • Інші органи державної виконавчої влади відповідно до законодавства ( Міністерство охорони здоров'я і.т.д.)

Суспільна участь в області екологічної експертизи закріплено у формі визначення компетенції статутних органів об'єднань громадян і інших суспільних формувань в області екологічної експертизи. Еколого-експертна діяльність об'єднань громадян і суспільних формувань повинна бути передбачена в їхніх статутних документах і повинна відповідати вимогам діючого законодавства.

Експертні і консультативні ради екологічної експертизи. Експертні і консультативні ради екологічної експертизи можуть утворюватися на добровільних засадах при державних еколого-експертних органах, об'єднаннях громадян і інших формувань із працівників науково-дослідних установ, вищих навчальних закладів, висококваліфікованих фахівців-практиків народного господарства, представників громадськості і засобів масової інформації. Типове положення про експертні і консультативні ради екологічної експертизи затверджується спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з питань екології і природних ресурсів.

Експертами екологічної експертизи можуть бути фахівці, що мають вище утворення, що відповідає спеціальність, кваліфікацію і професійні знання, що володіють навичками аналізу експертної інформації і методикою еколого-експертної оцінки, а також мають практичний досвід роботи у відповідній галузі не менш трьох років.