Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Філософія глобальних проблем сучасності Ден. 20...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
574.98 Кб
Скачать

Ключові терміни та поняття

тероризм червоний терор

державний тероризм ісламський рух

міжнародний тероризм терористичні організації

Питання для самоконтролю

  1. Чому міжнародний тероризм є планетарною проблемою?

  2. Які ви знаєте міжнародні терористичні організації сучасності?

  3. Як співвідносяться іслам і тероризм?

  4. Як на планетарному рівні проводиться контроль за озброєнням?

  5. Як на планеті проводиться ліквідація зброї масового знищення?

  6. Як можлива боротьба зі злочинністю в масових масштабах?

  7. Що ви знаєте про боротьбу з міжнародною злочинністю?

  8. Як пов’язані між собою тероризм та наркоманія?

  9. Як проводиться боротьба з розповсюдженням наркоманії на Україні?

  10. Як у сучасному світі ведеться боротьба з наркобізнесом?

Бібліографічний список

Основна література: (1); (2); (3).

Додаткова література: (4 ); (6); (7); (9); (12); (13); (14); (16); (17).

Тема 9. Україна та глобальні проблеми сучасності

Мета : засвоєння, закріплення, поглиблення і систематизація знань про:

  • місце і роль України в сучасній цивілізації;

  • нові підходи України до вирішення сучасних глобальних проблем;

  • енергетичні проблеми на Україні;

  • демографічну ситуацію на Україні.

План вивчення теми

  1. Україна та сучасні глобальні проблеми.

  2. Демографічна ситуація на Україні.

  3. Екологічна ситуація та енергетичні проблеми на Україні.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

Аналіз першого питання теми передбачає зупинитися, перш за все, на характеристиці місця і ролі України в сучасній цивілізації; нових підходах України до вирішення сучасних глобальних проблем (гонки озброєння, росту населення, екологічної кризи, глобального дисбалансу виробництва і розподілення ресурсів і багатства, порушення прав людини) і шляхах їх вирішення. Важливо також проаналізувати глобальні проблеми сучасної цивілізації та стан української економіки; енергетичні проблеми на Україні та можливі шляхи їх вирішення; глобальні екологічні проблеми на Україні; демографічну ситуація на Україні та шляхи її вирішення, а також роль держави у вирішенні проблеми зростання народонаселення на Україні. Це ті головні елементи теми, які потребують особливої уваги.

Друге питання теми передбачає розуміння того, що сучасна демографічна ситуація на Україні являє собою проблему передусім тому, що на Україні відбувається стрімке зменшення населення. Це пов’язано з тим, перш за все, що смертність перевищує народжуваність у два рази. Це стало можливим через відсталість в економічній, соціальній, культурній сферах нашої держави, яка неспроможна забезпечити населення матеріальними і культурними благами. Безумовно, демографічна політика належить до найболючіших проблем нашої держави. Однак труднощі при вирішенні демографічної проблеми в цілому може призвести до катастрофічних наслідків. Складна ситуація в економіці, екологічна ситуація – ось два важелі, що, перш за все, ускладнюють демографічну ситуацію в даний час на Україні.

Аналіз третього питання потребує розгляд екологічної ситуації на Україні в контексті економічних труднощів нашої держави на нинішньому етапі її розвитку. Особливу увагу слід приділити при вивченні даного питання забрудненню повітря пилом, формуванні смогів та розсіюванні шкідливих металів у повітрі. Важливо також звернутися до питання про забруднення гідросфери, зокрема, річок, озер, підземних вод.

При підготовці до цього питання необхідно конкретизувати основні шляхи розв’язання екологічних проблем, де варто виокремити наступні: 1) перехід до матеріально і енергозберігаючих технологій, а в перспективі – до замкнутих циклів використання ресурсів, що дають змогу перейти до маловідходного виробництва; 2) використання нагромадженого людського досвіду раціонального природокористування; 3) розосередження екологічно шкідливих виробництв, які в даний час не можна закрити; 4) розширення природно-заповідних територій, особливо в районах з нестабільними екологічними системами; 5) екологічна освіта і виховання населення.