Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Філософія глобальних проблем сучасності Ден. 20...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
574.98 Кб
Скачать

Тема 6. Енергетичні проблеми сучасної цивілізації та перспективи їх вирішення

Філософський аналіз глобальних перспектив світового розвитку, рівня і якості життя наступних поколінь з врахуванням сучасної енергетичної кризи і вичерпності природних ресурсів.

Земля, її надра та енергетичні ресурси. Земельні ресурси та проблеми землекористування.

Освоєння Світового океану в інтересах всього людства. Енергія і енергетичні ресурси.

Енергетичні проблеми України. Україна та шляхи вирішення енергетичної проблеми.

Тема 7. Проблеми миру та роззброєння – головна проблема сучасності

Міцний мир – головна умова прогресу цивілізації. Обмеження гонки озброєння – реальний шлях вирішення глобальних проблем сучасності.

Міжнародні організації у боротьбі за мир та безпеку планети. Україна і Нато.

Сучасна ситуація в світі: проблеми і перспективи вирішення мирного співіснування. Основні характерні риси ведення сучасної між цивілізаційної війни. Особливості "холодної війни".

Тема 8. Міжнародний тероризм як планетарна проблема

Міжнародний тероризм як планетарна проблема. Міжнародні терористичні організації сучасності. Іслам і тероризм.

Контроль за озброєнням. Ліквідація зброї масового знищення.

Боротьба зі злочинністю. Міжнародна злочинність, тероризм та наркоманія. Боротьба з наркобізнесом.

Тема 9. Україна та глобальні проблеми сучасності

Місце і роль України в сучасній цивілізації. Нові підходи України до вирішення сучасних глобальних проблем (гонка озброєння, ріст населення, екологічна криза, глобальний дисбаланс виробництва і розподілення ресурсів і багатства, порушення прав людини) і шляхи їх вирішення.

Глобальні проблеми сучасної цивілізації та українська економіка. Енергетичні проблеми на Україні та можливі шляхи їх вирішення. Глобальні екологічні проблеми на Україні.

Демографічна ситуація на Україні: проблеми та шляхи її вирішення. Роль держави у вирішенні проблеми зростання народонаселення на Україні.

Модуль ІІ

Індивідуальне науково-дослідне завдання

2. МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

Модуль I. Філософія глобальних проблем сучасності

Змістовий модуль 1. Філософія глобальних проблем сучасності

Тема 1. Предмет, мета та завдання курсу «Філософія глобальних проблем сучасності»

Мета: засвоєння, закріплення, поглиблення і систематизація знань про:

- предмет, мету та завдання курсу «Філософія глобальних проблем сучасності»;

- визначення основних категорій та понять курсу;

- виокремлення найістотніших особливостей глобальних проблем сучасності.

План вивчення теми

  1. Предмет та завдання курсу «Філософія глобальних проблем сучасності».

  2. Філософський світогляд та глобальні проблеми сучасності.

  3. Основні глобальні проблеми сучасності.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

При вивченні першого питання важливо відзначити, що у другій половині ХХ століття людство зіткнулося з проблемами справді глобальних масштабів. Мова йде про процеси та явища, які охоплюють сферу взаємодії природи та суспільства, людину та її довкілля, а також стосунки між соціальними спільнотами – народами і державами. Загальні особливості всіх цих проблем полягають у тому, що вони набрали планетарного характеру і стосуються народів усіх континентів, загрожують людству серйозним регресом у розвитку продуктивних сил, потребують невідкладних рішень та дій, спрямованих на попередження й подолання небезпечних для життєдіяльності і безпеки громадян явищ та процесів, вимагають колективних заходів та зусиль з боку всіх держав, усієї світової спільноти.

Варто загострити увагу на тому, що вся сучасна цивілізація знаходиться перед обличчям глобальних проблем сучасної епохи. Останні століття швидкими темпами відбувається глобалізація соціальних та економічних процесів. В силу цього стрімко відбувається і формування і розвиток глобального підходу (глобалістики). Глобальні проблеми світового розвитку: економіко-географічний, демографічний, соціально-економічний і екологічний аспекти знаходяться у полі зору політологів, філософів, культурологів, економістів усього світу. Аналіз глобальних проблем людства є і предметом дослідження "Філософії глобальних проблем сучасності". Це закономірно, адже саме філософський аналіз глобальних проблем створює передумови для їх наукового розгляду, що розкриває причини існування, загострення розбіжностей планетарного масштабу та можливих шляхів виходу із них.

При вивченні другого питання студенту потрібно чітко усвідомити, що глобальні проблеми сучасності з усією серйозністю поставили людство перед дилемою: загинути чи вижити, а це є світоглядним питанням. Від діяльності поколінь, що живуть зараз, залежить, чи стане початок нового тисячоліття всесвітньої історії її трагічним епілогом чи натхненним прологом загальнолюдської солідарності. Людство повинне йти шляхом створення духовних цінностей, що служитимуть орієнтиром для розвитку цивілізації і самої людини. Людина єдина з усім людством, а тому не може бути майбутнього в людини у відриві від долі всього людства, і загальна доля людства невіддільна від кожної людини. Людина і її потреби - ось мета гармонізації взаємодії суспільства з природою. Формування саме таких світоглядних основ і є метою курсу "Філософія глобальних проблем сучасності".

При вивченні третього питання, розкриваючи зміст питань теми, необхідно звернути увагу на сутність глобальних проблем сучасності та можливі шляхи їх вирішення. При цьому треба виходити з того, що глобальні проблеми – це проблеми, що стосуються життєвих інтересів всього людства, всіх народів, країн, континентів, усіх соціальних сил та класів, а в перспективі – і майбутнього всього людства; це проблеми, що стають всесвітніми, тобто виявляються як об’єктивний фактор розвитку суспільства у всіх основних регіонах; це проблеми, невирішеність яких створює загрозу для майбутнього людства і які повинні бути вирішені, щоб забезпечити подальший прогрес суспільства.

Слід звернути увагу на те, що глобальні проблеми можна поділити на три групи: перша – інтернаціональні, світові проблеми, пов’язані зі сферою міжнародних відносин, віддзеркалюють властиві їм суперечності й об’єктивні необхідні перетворення; друга – містить глобальні проблеми в сфері взаємодії людини і природи; третя – глобальні проблеми взаємовідносин людини і суспільства. Розглядаючи кожну із вищеназваних груп, слід відмітити, що перша група глобальних проблем охоплює насамперед проблеми збереження миру у всьому світі. Друга група включає проблеми, пов’язані зі взаємовідносинами людини і природи ( енергетична, сировинна, продовольча, охорона навколишнього середовища й ін.). Третя група – охоплює проблеми, які стосуються взаємовідносин людини і суспільства (проблема зростання народонаселення й ін.).

Варто також виокремити та проаналізувати найістотніші особливості глобальних проблем сучасності, до яких, зокрема, належать їх всесвітньо-історичний характер, згубний вплив на суспільний прогрес та нарощування динаміки розвитку.