Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Філософія глобальних проблем сучасності Ден. 20...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
574.98 Кб
Скачать

Ключові терміни та поняття

наука науково-технічний прогрес

цивілізація державна ідеологія

локальні процеси глобальний дисбаланс

Теми для підготовки доповідей

  1. Співвідношення сучасних глобальних проблем та порушення прав людини.

  2. Співвідношення гонки озброєння, росту народонаселення та сучасних глобальних проблем.

  3. Науково-технічний прогрес та здоров’я людини.

  4. Взаємозв’язок людини і держави при вирішенні глобальних проблем сучасності.

  5. Вплив науково-технічного прогресу на світову економіку.

  6. Співвідношення гонки озброєння, росту народонаселення та сучасних глобальних проблем.

Бібліографічний список

Основна література: (1); (2); (3); (12).

Додаткова література: (4 ); (6); (7); (9); (12); (13); (14); (15); (67).

Семінарське заняття № 6

Тема 6: Енергетичні проблеми сучасної цивілізації та перспективи їх вирішення

Мета заняття: засвоєння, закріплення, поглиблення і систематизація знань про:

- землю, її надра та енергетичні ресурси;

- земельні ресурси та проблеми землекористування;

- освоєння Світового океану в інтересах всього людства;

- нові енергетичні технології.

План заняття

  1. Філософський аналіз глобальних перспектив світового розвитку з врахуванням сучасної енергетичної кризи і вичерпності природних ресурсів.

  2. Майбутнє цивілізації та вирішення енергетичної проблеми.

Методичні рекомендації до семінарського заняття

При розгляді питань теми варто звернути особливу увагу на особливостях філософського аналізу глобальних перспектив світового розвитку, рівня і якості життя наступних поколінь з врахуванням сучасної енергетичної кризи і вичерпності природних ресурсів, зокрема: землі, її надр та енергетичних ресурсів; земельних ресурсів та проблеми землекористування; освоєння Світового океану в інтересах всього людства; земельних ресурсів та проблеми землекористування.

Розглядаючи перше питання, доцільним буде звернути увагу на те, що людство має величезні ще не використані можливості в галузі енергетики. Вже тепер багато країн світу стали на шлях переходу від енергетики, що базується на застосуванні обмежених паливних ресурсів (нафта, газ, вугілля), до енергетики, що орієнтована на використання практично невичерпних енергоносіїв — ядерної енергії, енергії Сонця, вітру, води, тепла Землі. З огляду на це, вже в першій половині XXI ст. стримуючим чинником розвитку енергетики стане не нестача енергоносіїв, а загроза ще більшого теплового забруднення атмосфери надпотужними електростанціями. Тож проблема впровадження енергозберігаючих технологій нині й надалі залишається актуальною.

При розгляді другого питання доцільно проаналізувати економічну ситуацію сучасної цивілізації, при цьому акценти зробивши на сучасній енергетичній базі. Міжнародна соціальна проблема забезпечення поступального і пропорційного розвитку суспільства породжена величезними диспропорціями в розвитку господарства світу та його економіки. Посилення темпів економічного розвитку необхідні не тільки для країн, що розвиваються, а й для багатьох постсоціалістичних держав. Запорукою успіху її розв'язання є правильний вибір шляху економічних реформ, спрямованих на побудову ринкового господарства, реалізацію досягнень науково-технічного прогресу та інтеграцію господарства тієї чи іншої країни в світове господарство. Говорячи про економічні проблеми, варто зазначити, що до цієї групи проблем відносять переважно енергетичну, сировинну та продовольчу. Сировинна та енергетична проблеми мають багато спільного. Викликані вони передусім недостатньою кількістю розвіданих запасів корисних копалин і дуже нераціональним їх використанням. Нині доводиться експлуатувати родовища, які знаходяться у гірших гірничо-геологічних умовах, у районах з екстремальними природними умовами (Сибір, Канадська Арктика, пустелі Африки та Австралії), з нижчим вмістом корисних компонентів у рудах. Усе це приводить до подорожчання сировини та енергії, а значить, і всієї продукції галузей господарства. Тому основним шляхом вирішення сировинно-енергетичної кризи є перехід до матеріало- і енергозберігаючих технологій, комплексного використання сировини, створення мало відхідного і безвідхідного виробництва. Варто звернути увагу і на те, що до зменшення використання сировини повинна привести і заміна багатьох видів природних матеріалів на штучні і синтетичні, які можуть створюватися із наперед заданими властивостями. При аналізі цього питання варто також зауважити, що значна економія сировини досягається за рахунок використання вторинних матеріалів – металобрухту, макулатури, пластмас. Запаси їх у багатьох країнах настільки значні, що можуть значною мірою компенсувати дефіцит природних ресурсів. У старопромислових районах Західної і Східної Європи та США обсяги заготівлі вторинних ресурсів навіть перекривають місцеві потреби і частково експортують в інші країни.Цікавим буде проаналізувати енергетичні проблем з точки зору використання альтернативних джерел енергії, передусім сонячної, вітрової, внутрішнього тепла Землі. У цьому відношенні бажано використати дані про останні новинки техніки, науки та сучасних технологій. Це важливо для вивчення сучасної енергетичної ситуації на планеті Земля. Варто звернути увагу на загальний вітроенергетичний потенціал Землі, який становить майже в 30 разів перевищує споживання електрики в усьому світі.Слід звернутися і до використання енергії припливів і відпливів, що найбільш характерно для Франції, США, скандинавських країн, та геотермальної енергії, що використовується, зокрема, у Росії та Ісландії.

Питання для обговорення

  1. Проведіть філософський аналіз сучасної енергетичної кризи.

  2. Як співвідносяться земля, її надра та енергетичні ресурси?

  3. Охарактеризуйте земельні ресурси та проблеми землекористування.

  4. Проаналізуйте освоєння Світового океану.

  5. Як співвідносяться енергія і світові енергетичні ресурси?

  6. Як співвідносяться енергія і європейські енергетичні ресурси?

  7. Як співвідносяться енергія і українські енергетичні ресурси?

  8. Дайте аналіз земельних ресурсів та проблеми землекористування в Європі.

  9. Дайте аналіз земельних ресурсів та проблеми землекористування на Україні.

  10. Охарактеризуйте шляхи вирішення енергетичної проблеми.

Ключові терміни та поняття

енергетична криза енергетичний потенціал

продовольча криза енергозберігаючі технології

енергетичні ресурси мальтузіанська теорія

Теми для підготовки доповідей

  1. Освоєння Світового океану та вирішення енергетичної кризи.

  2. Енергія і світові енергетичні ресурси.

  3. Європейські енергетичні ресурси.

  4. Українські енергетичні ресурси.

  5. Земельні ресурси та проблеми землекористування в Європі.

  6. Земельні ресурси та проблеми землекористування.

Бібліографічний список

Основна література: (1); (2); (48).

Додаткова література: (1 ); (2); (18); (21); (24); (33); (37); (48); (67).

СЕМІНАРСЬКЕ ЗАНЯТТЯ № 7