Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Філософія глобальних проблем сучасності Ден. 20...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
574.98 Кб
Скачать

Тема 3: Філософські проблеми глобальної екології

Мета заняття: засвоєння, закріплення, поглиблення і систематизація знань про:

- науково-технічний прогрес і природу,

- екологічний світогляд,

- антропогенну екологічну кризу,

- вплив людини на біосферу.

План заняття

  1. Філософія про взаємозв’язок природи і суспільства.

  2. Екологічні проблем сучасності та шляхи їх вирішення.

Методичні рекомендації до семінарського заняття

Розглядаючи перше питання плану теми, варто торкнутися наукового уявлення про взаємозв’язок природи і суспільства, зупинитися на розумінні взаємозв’язку науково-технічного прогресу і природи. При цьому слід акцентувати увагу на тому, що людина належить до двох світів: природного і суспільного, адже людина поза природою є таким же "абстрактом", як і людина поза суспільством. Слід відзначити, що людина – біосоціальна істота.

Аналіз другого питання варто розпочати із характеристики основних причин виникнення глобальних екологічних проблем, якими є нераціональне природокористування. Розглядаючи це питання, необхідно зупинитися на забрудненні навколишнього середовища, зокрема, забруднені атмосфери. Тут слід виділити наступні проблеми як парниковий ефект, озонові діри, кислотні дощі та пилове забруднення. Характеризуючи проблему "парникового ефекту", який пов’язаний із глобальним потеплінням клімату на планеті, необхідно зауважити, що він спричинений зростанням у повітрі вмісту вуглекислого газу і кардинально проблема парникового ефекту може бути вирішена лише при переході людства до альтернативних джерел енергії та водної енергетики. Варто звернути увагу і на питання про теплове забруднення повітря, що зумовлене низьким коефіцієнтом корисної дії більшості використовуваної техніки. Характеризуючи озонові діри, необхідно відзначити, що наприкінці ХХ ст. учені все частіше фіксували зменшення концентрації озону у стратосфері особливо над полярними та приполярними районами. Озонові діри небезпечні тим, що вони дають можливість ультрафіолетовому промінню проникати на поверхню Землі. А вони є шкідливими для живих організмів. Аналізуючи негативну дію кислотних дощів, варто проаналізувати їх вплив як не матеріальні споруди, на корозію чорних і кольорових металів, так і на стан археологічно-історичних пам’яток. Особливу увагу слід приділити при вивченні даного питання забрудненню повітря пилом, формуванні смогів та розсіюванні шкідливих металів у повітрі. Важливо також звернутися до питання про забруднення гідросфери, зокрема, річок, озер, підземних вод та світового океану.

При підготовці до другого питання необхідно конкретизувати основні шляхи розв’язання екологічних проблем, де варто виокремити наступні:

1) перехід до матеріально і енергозберігаючих технологій, а в перспективі – до замкнутих циклів використання ресурсів, що дають змогу перейти до безвідходного виробництва;

2) використання нагромадженого людського досвіду раціонального природокористування;

3) розосередження екологічно шкідливих виробництв, які в даний час не можна закрити;

4) розширення природно-заповідних територій, особливо в районах з нестабільними екологічними системами;

5) екологічна освіта і виховання населення.

Питання для обговорення

  1. Екологічна освіта і виховання населення.

  2. Проблеми раціонального природокористування.

  3. Основних причин виникнення глобальних екологічних проблем.