Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Філософія глобальних проблем сучасності Ден. 20...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
574.98 Кб
Скачать

Ключові терміни та поняття

тероризм червоний терор

державний тероризм ісламський рух

міжнародний тероризм терористичні організації

Теми для підготовки доповідей

  1. Міжнародні терористичні організації сучасності.

  2. Іслам і тероризм.

  3. Ліквідація зброї масового знищення.

  4. Боротьба зі злочинністю на Україні.

  5. Боротьба з міжнародною злочинністю.

  6. Тероризм та наркоманія.

Бібліографічний список

Основна література: (1); (2); (3).

Додаткова література: (4 ); (6); (7); (9); (12); (13); (14); (16); (17).

Семінарське заняття № 9

Тема 9. Україна та глобальні проблеми сучасності

Мета заняття: засвоєння, закріплення, поглиблення і систематизація знань про:

  • місце і роль України в сучасній цивілізації;

  • нові підходи України до вирішення сучасних глобальних проблем;

- енергетичні проблеми на Україні;

- демографічну ситуацію на Україні.

План заняття

  1. Україна та сучасні глобальні проблеми.

  2. Екологічна ситуація та енергетичні проблеми на Україні.

Методичні рекомендації до семінарського заняття

Аналіз першого питання теми передбачає зупинитися, перш за все, на характеристиці місця і ролі України в сучасній цивілізації; нових підходах України до вирішення сучасних глобальних проблем (гонки озброєння, росту населення, екологічної кризи, глобального дисбалансу виробництва і розподілення ресурсів і багатства, порушення прав людини) і шляхах їх вирішення. Важливо також проаналізувати глобальні проблеми сучасної цивілізації та стан української економіки; енергетичні проблеми на Україні та можливі шляхи їх вирішення; глобальні екологічні проблеми на Україні; демографічну ситуація на Україні та шляхи її вирішення, а також роль держави у вирішенні проблеми зростання народонаселення на Україні. Це ті головні елементи теми, які потребують особливої уваги, зокрема питання про сучасну демографічну ситуацію на Україні. Це пов’язано з тим, перш за все, що смертність на Україні перевищує народжуваність у два рази. Це стало можливим через відсталість в економічній, соціальній, культурній сферах нашої держави, яка неспроможна забезпечити населення матеріальними і культурними благами. Безумовно, демографічна політика належить до найболючіших проблем нашої держави. Однак труднощі при вирішенні демографічної проблеми в цілому може призвести до катастрофічних наслідків. Складна ситуація в економіці, екологічна ситуація – ось два важелі, що, перш за все, ускладнюють демографічну ситуацію в даний час на Україні.

Аналіз третього питання потребує розгляд екологічної ситуації на Україні в контексті економічних труднощів нашої держави на нинішньому етапі її розвитку. Особливу увагу слід приділити при вивченні даного питання забрудненню повітря пилом, формуванні смогів та розсіюванні шкідливих металів у повітрі. Важливо також звернутися до питання про забруднення гідросфери, зокрема, річок, озер, підземних вод. При підготовці до цього питання необхідно конкретизувати основні шляхи розв’язання екологічних проблем, де варто виокремити наступні: 1) перехід до матеріально і енергозберігаючих технологій, а в перспективі – до замкнутих циклів використання ресурсів, що дають змогу перейти до маловідходного виробництва; 2) використання нагромадженого людського досвіду раціонального природокористування; 3) розосередження екологічно шкідливих виробництв, які в даний час не можна закрити; 4) розширення природно-заповідних територій, особливо в районах з нестабільними екологічними системами; 5) екологічна освіта і виховання населення.

Питання для обговорення

  1. Використання нагромадженого людського досвіду раціонального природокористування.

  2. Розширення природно-заповідних територій.

  3. Екологічна освіта і виховання населення.

Ключові терміни та поняття

дітонародження енергетична криза України

демографія України українська діаспора

екологічна криза України український менталітет

Теми для підготовки доповідей

  1. Місце і роль України в сучасній цивілізації.

  2. Енергетичні проблеми на Україні.

  3. Екологічні проблеми на Україні.

  4. Демографічна ситуація на Україні.

  5. Шляхи вирішення демографічної проблеми на Україні.

  6. Роль держави у вирішенні глобальних проблем на Україні.

Бібліографічний список

Основна література: (1); (2); (3).

Додаткова література: (4 ); (6); (7); (9); (12); (13); (14); (16); (17).

4. МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ВИКОНАННЯ

індивідуальНИХ завданЬ

Індивідуальні завдання є однією з форм навчання у вищий школі, що має на меті поглиблення, узагальнення та закріплення знань, які студенти отримують в процесі навчання, а також застосування цих знань на практиці, розвиток творчих здібностей, актуалізацію мотивів як навчально-пізнавальної, так і наукової та інноваційної діяльності студентів.

Робота над індивідуальним науково-дослідним завданням з дисципліни «Філософія глобальних проблем сучасності» повинна бути завершена письмовим звітом та оформлена згідно Методичних рекомендацій по оформленню доповідей. Обсяг індивідуального науково-дослідного завдання – 15-16 сторінок комп’ютерного тексту 14 шрифту через 1,5 інтервал. В роботі обов’язково повинен бути вступ (не менше 1 ст.), основна частина та висновок (не менше 1 ст.).

Для кожного студента групи передбачено окреме індивідуальне науково-дослідне завдання, котре повинно бути виконане студентом у визначений час.

Індивідуальні науково-дослідні завдання виконуються студентами самостійно, окремо кожним студентом під керівництвом викладача в позанавчальний час.

Індивідуальні завдання повинні формувати уміння студентів самостійно працювати над рекомендованим матеріалом, свідомо висловлювати і захищати власну точку зору, орієнтувати студентів на засвоєння та закріплення головного, суттєвого при вивченні тем програми, розвивати самостійне мислення, навички розумової праці. Індивідуальна робота студента є засобом оволодіння навчальним матеріалом самостійно у вільний від обов’язкових навчальних занять час.

Консультування та перевірка виконання індивідуальних науково-дослідних завдань проводяться під час індивідуальних занять згідно графіку.