Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Положення ОКЦ 2011.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
963.07 Кб
Скачать

Посадова інструкція

диспетчера 3-ї зміни оперативно-диспетчерської служби

1. Загальні положення

  1. Призначення на посаду диспетчера оперативно-диспетчерської служби оперативно-координаційного центру Управління та звільнення з неї здійснюється наказом начальника Управління за поданням заступника начальника Управління з питань оперативного реагування та цивільного захисту з дотриманням вимог Положення про порядок проходження служби особами рядового і начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту.

  2. Диспетчер оперативно-диспетчерської служби оперативно-координаційного центру Управління безпосередньо підпорядковується начальнику оперативно-диспетчерської служби оперативно-координаційного центру Управління.

  3. Диспетчер оперативно-диспетчерської служби оперативно-координаційного центру Управління у своїй роботі керується:

  • Конституцією України;

  • Законами України;

  • постановами Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України;

  • указами і розпорядженнями Президента України;

  • наказами МНС України та Управління МНС України в Черкаській області;

  • положеннями про оперативно-диспетчерську службу та оперативно-координаційний центр Управління;

  • іншими нормативно-правовими актами та даними функціональними обов’язками.

2. Завдання та обов'язки

Диспетчер оперативно-диспетчерської служби оперативно-координаційного центру Управління:

  1. Приймає, реєструє та обробляє повідомлення про пожежі, аварії, катастрофи, стихійне лихо, спрацювання систем пожежної автоматики на території області і висилає на них необхідну кількість сил та засобів підрозділів Гарнізону служби.

  2. Направляє на пожежі, у місця виникнення аварій, катастроф і стихійного лиха підрозділи Гарнізону служби відповідно до розкладу виїзду, плану залучення сил і засобів, а також за розпорядженнями керівника гасіння пожежі.

  3. Висилає додаткові сили та засоби у випадку, коли на об’єкт передбачено підвищений номер виклику, або враховуючи обстановку, що склалася на місті ліквідації надзвичайної ситуації (події).

  4. Контролює роботу засобів зв’язку, записуючої апаратури оперативно-диспетчерської служби, порядок їх використання. У разі необхідності вживає заходів до введення в дію резервного обладнання та каналів зв’язку.

  5. Здійснює контроль за оперативною обстановкою в Гарнізоні служби.

  6. Приймає всі необхідні міри для своєчасного отримання інформації про обстановку з місця роботи підрозділів.

  7. Використовує засоби запису повідомлень, що надходять, з метою можливості їх уточнення..

  8. Забезпечує оповіщення та контролює своєчасний виїзд і час прибуття до місця події пожежно-рятувальних підрозділів.

  9. Узагальнює зведення про наявність сил і засобів в підрозділах Гарнізону служби.

  10. Підтримує зв'язок з черговою частиною УМВС, службами життєзабезпечення міста і, при необхідності, залучає ці служби в район проведення робіт, відповідно до встановленого порядку.

  11. З'ясовує за допомогою довідкової документації, а також через відповідні служби, оперативно-тактичні особливості, рівень загазованості, радіаційну обстановку на об'єкті, при отриманні додаткових відомостей негайно доповідає керівнику гасіння пожежі.

  12. Інформує у встановленому порядку посадових осіб Гарнізону служби про виїзд підрозділів і обстановку на місці проведення робіт.

  13. Доповідає оперативному черговому – начальнику чергової зміни Гарнізону служби повідомлення, що надходять, про зміни оперативної обстановки.

  14. Доводить до підрозділів інформацію та розпорядження посадових осіб Гарнізону служби.

  15. Здійснює тимчасову передислокацію підрозділів Гарнізону служби при виїздах чергових караулів по підвищених номерах виклику відповідно до встановленого порядку.

  16. Здійснює контроль за правилами ведення радіообміну.

  17. Періодично перевіряє (не менше ніж 2 рази на добу) телефонний і радіозв'язок з підрозділами Гарнізону служби, службами міста й об'єктами, а також проводить звірку годинників, що знаходяться в приміщеннях оперативно-диспетчерської служби.

  18. Веде журнал стройових записок та контролює ведення журналів обліку несправностей джерел протипожежного водопостачання, перекриття доріг, проїздів, пошкоджень засобів зв'язку й апаратного журналу оперативно-диспетчерської служби.

  19. Повинен дотримуватись правил безпеки праці під час експлуатації технічних засобів оперативного зв’язку та інформування.

  20. Здійснює оповіщення особового складу Гарнізону служби за сигналами цивільної оборони відповідно до схем оповіщення.