Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pidruchnuk_2.09.2009 (1).doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
2.89 Mб
Скачать

Розділ 5. Міжнародні фінансові організації на ринку капіталів

5.1. Особливості сучасного міжнародного ринку капіталів та роль міжнародних фінансових організацій у його діяльності

Міжнародний ринок капіталів, євроринок

Міжнародний ринок капіталів є складовою міжнародного фінансового ринку, на якому здійснюються операції з фінансовими ресурсами (надаються різноманітні фінансові послуги) на наднаціональному рівні. До міжнародного ринку капіталів належить ті сектори міжнародного фінансового ринку, де обертаються фі­нансові активи терміном більше одного року.

За винятком кількох фінансових центрів, міжнародний ринок капіталів не має певного місцезнаходження, всі його операції здійснюються за телефоном, факсом, за допомогою ін­ших сучасних систем зв'язку. Він функціонує через систему міжбанківських кореспондентських зв'язків і є наслідком об'єктивної тенденції до інтернаціоналізації національних ринків капіталу окремих країн.

На сучасному етапі глобальні фінансові ринки впливають як на національні економіки, так і на світову економіку в цілому. У світогосподарський обіг та операції міжнародного фінансового ринку і, зокрема, ринку капіталів нині залучені всі країни. Обсяги щоденних операцій на міжнародному ринку капіталів перевищують річні бюджети багатьох країн. Важливими учасниками цих ринків є наднаціональні міждержавні фінансові організації, діяльність яких сприяє розвитку національних та міжнародного ринків капіталу. Нарощення масштабів діяльності міжнародних фінансових організацій супроводжується збільшенням обсягів фінансових потоків, що акумулюються цими організаціями на міжнародних ринках капіталів та спрямовуються в економіки країн, що розвиваються, та країн з перехідною економікою. Капітал практично без перешкод перетинає національні кордони, беручи участь у загальноглобалізаційних соціально-економічних процесах.

Міжнародний ринок капіталів почав активно розвиватись з кінця 1950-х років, будучи наднаціональним механізмом обігу довгострокових фінансових активів, виражених у євровалютах. Значна частина його діяльності не регламентується державним законодавством якої б то не було країни. В організаційному плані він являє собою діяльність першокласних банків (рейтинг не нижче АА).

Євровалютою є валюта, що переведена на рахунки іноземних банків та використовується ними для операцій у всіх країнах, включаючи країну-емітента цієї валюти. Приставка «євро» свідчить про так би мовити «вихід» національної валюти з-під контролю національних валютних органів, тобто з-під юрис­дикції свого центрального банку-емітента. Найбільші за обсягом операції здійснюються у євродоларах, тобто доларах, що переведені до іноземних банків, які розташовані за межами США або у вільній банківській зоні у Нью-Йорку. Операції з євродоларами не підлягають регламентації з боку Федеральної резервної системи США.

Отже, на міжнародному ринку капіталів операції здійснюються у євровалютах, і в економічній літературі та практиці він відомий ще як євроринок у тій його частині, де обертаються довгострокові (більше одного року) фінансові активи (акції, облігації, їхні похідні та інші цінні папери, а також довгострокові банківські кредити). Нагадаємо, що складовою євроринку є ще ринок євровалют, на якому обертаються фінансові активи тривалістю до одного року.

Міжнародний ринок капіталів представлений двома складовими:

  • міжнародним ринком цінних паперів;

  • міжнародним ринком банківських кредитів.

Міжнародний ринок цінних паперів є ринком, на якому обертаються акції, облігації, похідні цінні папери (деривативи), векселі та депо­зитарні розписки. Він поділяється на первинний (здійснюється емісія та початкове розміщення цінних паперів) та вторинний (відбувається подальший обіг цінних паперів). Міжнародний ринок банківських кредитів є ринком індивідуалізованих, не уніфікованих боргових зобов'язань, які виключають можливість існування вторинного ринку.

Особливостями сучасного міжнародного ринку капіталів

Особливостями сучасного міжнародного ринку капіталів є тпке:

  • Цей ринок характеризується величезними обсягами операцій, що на ньому здійснюються. Наприклад, обсяг банківських кредитів складає від 20 млн до 2 млрд дол. США, а їхній строк - від 2 до 10 і більше років. Великі за обсягом кредити надаються переважно у формі синдикованих кредитів або пулів, що дозволяє забезпечити необхідні суми кредитування і одночасно диверсифікувати ризики кредиторів.

Учасники міжнародного ринку капіталів за обсягом операцій розподіляються наступним чином: дещо менше 40 % - приватні компанії (перш за все, транснаціональні фінансові на нефінансові корпорації) та фондові біржі; більше 40 % - державні підприємства, урядові та муніципальні органи; 20 % - міжнародні фінансові організації.

  • Відсутність чітких просторових та часових меж. Міжнародний ринок капіталів функціонує безперервно, долаючи часові пояси у пошуках оптимальних фінансово-економічних умов.

  • Інституційно міжнародний ринок капіталів представлений сукупністю фінансово-кредитних установ, через які здійснюється міжнародний рух капіталів: це декілька сотень найбільших банків (усього у світі більше 50 тис. банків), що розташовані у світових фінансових центрах на різних континентах.

  • Доступ для потенційних позичальників на міжнародний ринок капіталів є досить обмеженим. Як зазначалося вище, основними учасниками тут є ТНК, уряди та міжнародні фінансові організації. ТНК за рахунок ресурсів, залучених на міжнародному ринку капіталів, покривають 35-40 % своїх фінансових потреб.

Однією з нових форм фінансування ТНК через міжнародний ринок капіталів є так звані паралельні позики. Ці позики поєднують депозитну операцію (материнська компанія розміщує депозит у транснаціональному банку своєї країни) та кредитну операцію (цей транснаціональний банк через своє відділення надає кредит філіалу ТНК у іншій країні).

Привілейований доступ на світовий ринок капіталів мають міжнародні фінансові організації. Їхній міжнародний статус та високі рейтинги, що їм надають міжнародні рейтингові агентства, свідчать про їхню фінансову стійкість. Це дозволяє їм розміщувати облігаційні позики на дуже вигідних для них умовах. Зазначимо, що надійність та впливовість МФО на міжнародному ринку капіталів проявляється й у тому, що їхня участь у фінансуванні приватних підприємств та програм урядів значно підвищує надійність цих реципієнтів. Уряди держав та приватні компанії, що отримали фінансову підтримку від міжнародних фінансових організацій, мають переваги при розміщенні своїх цінних паперів або при одержанні кредитів від банківських консорціумів на міжнародному ринку капіталів.

  • Відсоткові ставки на міжнародному ринку капіталів є відносно самостійними щодо національних відсоткових ставок. Вони є плаваючими (змінними), ті зазвичай переглядаються кожні півроку залежно від зміни базової складової ставки.

Ціна фінансових ресурсів на міжнародному ринку капіталів

Ціною фінансових ресурсів є відповідний відсоток. Відсоткові ставки на міжнародному ринку капіталів включають в себе: базову ставку, яка змінюється відповідно до кон’юнктури ринку, та надбавку до базової ставки – спред (маржу).

Базовою ставкою на міжнародному ринку капіталів є середня ставка, за якою першокласні банки позичають один одному євровалюту шляхом розміщення депозитів. У ролі базової ставки широко використовують LIBOR (London Interbank Offered Rate) – Лондонська міжбанківська ставка пропозиції. LIBOR розраховується з 1985 р. і є середньозваженою відсотковою ставкою, за якою найбільші міжнародні банки у Лондоні (з рейтингом не нижче АА) надають один одному гроші на різні строки. Ставка ця фіксується щоденно станом на 11:00 GMT Британською Банкірською Асоціацією (British Bankers Association – BBA) і публікується з тижневою затримкою. Фіксінг здійснюється агентством Reuters, що є уповноваженим агентом BBA, шляхом телефонного опитування 16 першокласних банків, обраних у якості основних маркет-мейкерів грошового ринку. Ставка LIBOR розраховується для 10 ринкових валют: австрійський долар, датська крона, долар США, євро, канадський долар, новозеландський долар, фунт стерлінгів, шведська крона, швейцарський франк та японська єна.

Спред (spread) є фіксованою постійною величиною, що обчислюється у певній кількості базисних пунктів. Базисний пункт (basic point) – це одна сота частина відсотка. Ця одиниця використовується при котируванні доходності боргових зобов’язань. Кожен відсоток дохідності дорівнює 100 базисним пунктам. Базисні пункти використовуються також у відсоткових ставках, зокрема, при характеристиці відсоткових ставок або вимірюванні їх різниці. Наприклад, якщо відсоткова ставка підвищується з 3 % до 3,5 %, то кажуть, що ставка виросла на 50 базисних пунктів.

Окрім ставки, що включає в себе базову ставку та спред, зазвичай при залученні коштів мають сплачуватися комісійні. Комісійні є разовими платежами і можуть нараховуватися за факт резервування коштів для позичальника, за управління залученими через синдикат коштами тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]