Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pidruchnuk_2.09.2009 (1).doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
2.89 Mб
Скачать
    1. 6.3. Реалізація проектів, що фінансуються міжнародними фінансовими організаціями в Україні

Планування заходів з реалізації інвестиційних та системних проектів, що фінансуються МФО

Для реалізації інвестиційного проекту відповідальний виконавець після набрання чинності договором України з міжнародною фінансовою організацією готує план заходів з реалізації проекту. Крім того, за погодженням з міжнародною організацією готується план закупівлі необхідних для цього товарів, робіт та послуг. Копії цих документів надсилаються відповідно до Мінекономіки і Мінфіну.

Якщо договором України з міжнародною організацією передбачено реалізацію системного проекту, то Мінекономіки розробляє разом із зацікавленими державними органами план заходів з реалізації такого проекту. Він має узгоджуватися з програмою стратегічних та інституціональних реформ, і у ньому визначаються виконавці проекту. Інформація про підготовку цього документа надсилається до КМУ.

Банківське обслуговування проектів, що фінансуються МФО

Мінфін у місячний строк після набрання чинності договором України з міжнародною організацією проводить відбір банків з урахуванням вимог цієї організації. У цих банках відкриваються рахунки, а до міжнародної організації надсилається перелік осіб та письмове підтвердження їхніх повноважень на підписання запитів на одержання коштів з банківських рахунків. Подаються також зразки підписів кожної особи.

Обслуговування позики, наданої для реалізації інвестиційних проектів, що фінансуються IBRD, здійснює:

  • Державне казначейство згідно зі спеціальним Порядком, якщо бенефіціаром є розпорядник або одержувач бюджетних коштів;

  • ВАТ Державний експортно-імпортний банк України, якщо бенефіціаром є небюджетна установа

Відповідальний виконавець та/або бенефіціар подає до Мінфіну, а Мінфін розглядає та подає до міжнародної організації і відповідних банків платіжні та підтвердні документи не пізніше ніж протягом п'яти робочих днів. Відповідальність за достовірність даних у підтвердних документах несе відповідальний виконавець та/або бенефіціар.

Управління проектами, що фінансуються МФО, та їхніми бюджетами

Відповідальний виконавець безпосередньо або через бенефіціара і групу управління проектом забезпечує: управління проектом та його бюджетом, а також організацію закупівлі товарів та послуг за рахунок коштів міжнародної фінансової організації.

Управління проектом включає в себе розроблення та виконання плану заходів з реалізації проекту, його моніторинг та підготовку звітів про реалізацію проекту.

Управління бюджетом проекту передбачає:

  • підготовку запитів до міжнародної фінансової організації на одержання коштів позики та запитів на одержання таких коштів з відповідних рахунків;

  • цільове використання коштів;

  • підготовку фінансових звітів, ведення бухгалтерського обліку, зберігання фінансових та інших документів, необхідних для проведення аудиту проекту;

  • організація аудиту проекту.

Організація закупівлі товарів, робіт та послуг за рахунок коштів виділених міжнародною фінансовою організацією, включає в себе:

  • підготовку та реалізацію плану закупівель;

  • підготовку, моніторинг та контроль контрактів згідно з вимогами міжнародної організації.

Проведення аудиту проекту по завершенні реалізації інвестиційного проекту забезпечує відповідальний виконавець або бенефіціар, а по системному проекту – Мінфін. Аудит здійснюється у строк, визначений договором України з міжнародною організацією. Витрати на його проведення фінансуються з джерел, передбачених цим же договором.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]