Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pidruchnuk_2.09.2009 (1).doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
2.89 Mб
Скачать

Частина II. Взаємовідносини України з міжнародними фінансовими організаціями Розділ 6. Державне регулювання проектів, що фінансуються міжнародними фінансовими організаціями в Україні

6.1. Ініціювання проекті, що фінансуються міжнародними фінансовими організаціями в Україні.

Повноваження та обов’язки Міністерства економіки та Міністерства фінансів України за проектами, що фінансуються МФО

Процес розроблення та реалізації проектів співпраці з міжнародними фінансовими організаціями умовно поділяється на три етапи: ініціювання проектів, їх підготовка та реалізація. У ході реалізації проектів здійснюється їх моніторинг. В Україні згідно з Постановою Кабінету Міністрів України (КМУ) Про порядок ініціювання, підготовки та реалізації проектів економічного і соціального розвитку України, що підтримуються міжнародними фінансовими організаціями (№1027 від 2008 р.), координатором роботи по всіх трьох етапах є Міністерство економіки України. Мінекономіки має: (1) забезпечити розроблення Плану співробітництва України з міжнародними фінансовими організаціями на відповідний рік. Цей план являє собою окремий розділ щорічної Державної програми економічного і соціального розвитку України, (2) за участю головних розпорядників коштів державного бюджету скласти та до 15 березня подати Міністерству фінансів план співробітництва України з цими організаціями на наступний календарний рік.

Міністерство фінансів України має: (1) забезпечити включення коштів, передбачуваних планами співробітництва з міжнародними фінансовими організаціями, до державного бюджету, (2) контролювати цільове використання позичальником коштів, що надаються цими організаціями.

Класифікація проектів, що фінансуються МФО, за методикою Кабінету Міністрів України

Проекти соціально-економічного розвитку України, що здійснюються за фінансової підтримки МФО, поділяються Кабінетом Міністрів України на системні та інвестиційні.

До системних проектів належать такі, що спрямовані на підтримку реформ в Україні і в рамках яких фінансові ресурси, що надаються міжнародними фінансовими організаціями, використовуються для збалансування державного бюджету. При цьому не передбачається цільове спрямування коштів на конкретні програми. Головним розпорядником коштів за цими проектами є Мінфін, а відповідальною установою за дотриманням вимог позик від МФО - Мінекономіки.

Інвестиційні проекти поділяються на: (1) проекти, реалізація яких передбачається на умовах фінансової самоокупності, при цьому погашення і обслуговування позики здійснюється за рахунок коштів бенефіціара, (2) проекти розвитку інституціональної спроможності органу виконавчої влади, установи чи організації, за якими погашення та обслуговування позик здійснюється коштами державного бюджету.

Ініціювання інвестиційних проектів, що фінансуються МФО

Ініціатором проекту, для якого передбачається залучити фінансування від міжнародної фінансової організації, може бути (а) будь-який орган державної або місцевої влади, (б) утворена ними установа чи організація, а також (в) суб'єкт господарювання державного або комунального секторів економіки. Саме ініціатор розробляє проектну пропозицію згідно з вимогами Мінекономіки.

Далі Мінфін за зверненням ініціатора має провести оцінку фінансового стану потенційного бенефіціара інвестиційного проекту, тобто юридичної особи, що отримує позику.

Мінекономіки у п'ятиденний строк після надходження проектної пропозиції має розглянути її та, у разі позитивного рішення, надіслати її зацікавленим органам виконавчої влади. Ці органи у двотижневий строк мають провести експертизу проекту. За результатами експертизи Мінекономіки має протягом трьох тижнів прийняти рішення про доцільність підготовки інвестиційного проекту. Якщо приймається позитивне рішення, то одночасно визначається відповідальний виконавець і в тижневий строк звертаються до міжнародної фінансової організації з пропозицією щодо спільної підготовки проекту.

Після надходження повідомлення від міжнародної організації про підтримку інвестиційного проекту Мінекономіки має упродовж тижня повідомити про це КМУ, Мінфін та відповідального виконавця.

Загальний строк проведення експертизи проектної пропозиції, прийняття рішення про доцільність підготовки інвестиційного проекту та визначення відповідального виконавця має не перевищувати двох місяців з дня надходження документів.

Ініціювання системних проектів, що фінансуються МФО

Для ініціювання системного проекту Мінфін під час складання проекту державного бюджету на відповідний рік надсилає Мінекономіки інформацію про обсяг фінансових ресурсів, що необхідно залучити від міжнародних фінансових організацій в рамках системного проекту для фінансування державного бюджету.

Далі у відповідь на запит Мінекономіки центральні органи виконавчої влади подають перелік заходів, що планується здійснити для реалізації системного проекту, а також пропозиції до проекту Листа Уряду України до МФО.

На основі цього Мінекономіки разом з відповідною міжнародною організацією готує проект програми стратегічних та інституціональних реформ (заходи, прогнозні показники, очікувані середньострокові результати) та проект Листа Уряду України до МФО. Крім того, він подає до КМУ проект акта про доцільність підготовки системного проекту. На основі матеріалів, поданих Мінекономіки, приймається відповідний акт КМУ про доцільність підготовки системного проекту.

Базуючись на прийнятому КМУ документі, Мінекономіки має упродовж тижня звернутися до міжнародної фінансової організації з пропозицією щодо спільної підготовки проекту. Якщо міжнародна організація дає згоду на фінансування, Мінекономіки інформує про це упродовж тижня КМУ та Мінфін. Останній, готуючи проект закону про державний бюджет на відповідний рік або про внесення змін до закону про державний бюджет на поточний рік, враховує фінансові ресурси, що передбачено залучити від відповідної міжнародної організації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]