Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KURSOVA_05_03_12 (5).docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
136.06 Кб
Скачать

Розділ 6

ОПИС СТАДІЙ ПІСЛЯФЕРМЕНТАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ

ТП 4. Виробничий біосинтез.

У підготовлений ферментер подають поживне середовище від ДР 2.6, 2.7 та посівний матеріал від ДР 3.5. Культивування проводять в аеробних умовах при постійному перемішуванні за температури 45°С протягом 16 год. Під час культивування спостерігається зниження рН внаслідок утворення молочної кислоти, тому в середовище періодично додають вапняне молоко від ДР 2.1, підтримуючи рН на рівні 6,0 – 6,5.

ТП 5. Нейтралізація, відстоювання та промивання осаду.

Після зброджування культуральну рідину за допомогою насоса Н-2 подають у реактор Р-3, де її нагрівають та додають вапняне молоко до слабко лужної реакції, перемішують та відстоюють протягом 6 годин, після чого проводять декантацію надосадової рідини та промивання осаду гарячою водою. Декантат та промивну воду передавлюють подаючи на фільтрування.

ТП 6. Фільтрування.

Фільтрування проводять на фільтр-пресі Н-4 де проходить відділення залишків крейдового осаду.

ТП 7. Розклад лактату кальцію.

Фільтрат за допомогою відцентрового насоса Н-5 потрапляє у реактор для проведення розкладу лактату кальцію Р-6, де його нагрівають до температури 80°С та додають еквімолярну кількість концентрованої сірчаної кислоти. При цьому в осад випадає гіпс.

ТП 8. Фільтрування.

Розчин молочної кислоти відфільтровують на фільтр-пресі Ф-4. При цьому від розчину відділяється гіпсовий шлам.

ТП 9. Освітлення та охолодження.

Фільтрат поступає в збірник Р-8 де до нього додають активоване вугілля та нагрівають до температури 80°С. Час контакту 30 хвилин. Після цього охолоджують подачею в сорочку холодної води та за допомогою насоса Н-9 подають на фільтрування.

ТП 10. Фільтрування.

Освітлений розчин молочної кислоти відфільтровують від гранул активованого вугілля на фільтр-пресі Н-4.

ТП 11. Очистка на катіонітних колонках.

За допомогою насоса Н-5 освітлений розчин молочної кислоти подають на катіонітну колонку К-10, де проходить процес сорбції іонів кальцію, феруму, арсену. За проскоком іонів феруму визначають необхідність регенерації катіоніта. Регенерацію проводять витісняючи сорбовані іони соляною кислотою.

ТП 12. Очистка на аніонітних колонках.

Потім насосом Н-11 розчин подають на аніонітну колонку К-12, де видаляються сульфати та хлориди. За проскоком сульфат-іонів визначають необхідність регенерації аніоніта. Регенерацію проводять витісняючи сорбовані іони лугом (NaOH).

На виході з останньої колонки очищений розчин проходить через контрольний тканинний фільтр Ф-14 для уловлювання залишків аніоніта.

ТП 13. Стандартизація.

Очищений та профільтрований розчин надходить у збірник Зб-15. На цій стадії проводять хімічний аналіз та визначають концентрацію молочної кислоти, іонів заліза, миш'яку, вміст сульфатів, хлоридів та приймають рішення щодо подальших дій (випарювання чи повторна очистка). Якщо всі показники знаходяться у допустимих межах, то розчин подають на випарювання. Якщо вміст шкідливих речовин перевищує допустимі норми, то розчин повертають на стадію катіонної чи аніонної сорбції. Крім того це може свідчити про необхідність проведення регенерації катіоніта чи аніоніта.

ТП 14. Випарювання.

Фільтрат через насос з регульованою подачею Н-16 направляють до вакуум-випарного апарату ВА-17, де проходить випарювання розчину до концентрації молочної кислоти 40%. Розчин через патрубок та розподільчу трубку поступає в апарат на нижню поверхню гріючих конусів. Відцентрова сила розподіляє розчин тонкою плівкою по всій поверхні нагріву. Концентрат збирається на периферії конусів та через канали, з'єднані вертикальними отворами піднімається вгору під дією розрідження, створеного ежектором. Конденсат збирається внизу корпуса, а вторинна пара охолоджується у бічному отворі та потрапляє до циклону Ц-18. У циклоні конденсат відділяється від летких речовин, які відділяються вакуум-насосом Н-19.

ТП 15. Охолодження концентрату.

Концентрат, що відводиться з випарного апарату надходить у кожухотрубний теплообмінник Т-20, де під впливом контакту з холодоносієм охолоджується до температури 40°С.

ТП 16. Стандартизація.

На даній стадії проводять визначення концентрації молочної кислоти у випареному розчині, вміст домішок.

ТП 12. Фасування і пакування.

Через пристрій для розливу молочна кислота фасується у поліетиленові бочки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]