Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KURSOVA_05_03_12 (5).docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
136.06 Кб
Скачать

Розділ 1 характеристика готового продукту

    1. Опис продукту відповідно до нтд

Відповідно до ГОСТ 490-2006 кислота молочна харчова в D(-)- L(+) та D, L-формі призначена для використання в харчовій промисловості в якості харчової добавки Е 270.

Молочна кислота (α-оксипропіонова кислота) являє собою прозору рідину без каламуті й осаду, що володіє слабким, характерним для молочної кислоти запахом і кислим смаком. Молочна кислота є натуральним продуктом і може розглядатися як біологічно безпечний продукт, оскільки є метаболітом обміну речовин організму людини, тварин і рослин. Молочна кислота - органічна кислота з молекулярною масою 90,08. Це нелетка в'язка рідина. Кислота, розчиняється у будь-яких співвідношеннях у воді, в спирті, в ефірі й гліцерині. Молочна кислота характеризується високими дифузійними властивостями, помірною підкислюючою здатністю, сильною антимікробною дією, здатністю регулювати рН і текстуру продукту, забезпечує найнижчу швидкість інверсії сахарози в порівнянні з іншими харчовими кислотами. Молочна кислота як харчова добавка використовується у якості регулятора кислотності у виробництві продуктів переробки плодів і овочів, кондитерських виробів, пива, безалкогольних напоїв, хліба і борошняних виробів [12].

Залежно від показників якості молочна кислота може бути таких сортів:

— вищого (для 40 %);

— першого (для 40 %, 60 %).

Щодо фізичних властивостей, то кожна з її форм має свої особливості, але беремо загальні властивості:

- молекулярна маса – 90,08;

- температура плавлення – 16,8 С;

- константа дисоціації (при 25 С) – 1,37 10-4;

- константа кислотності – 3,86;

- густина – 1,248 г\л;

- розчинність (на 100 г води) – 126;

- теплоємність – 1,42 кДж С;

- хелатна стійкість з Fe3+ - 7,0;

- хелатна стійкість з Ni2+ - 1,9.

В промисловості молочну кислоту отримують в процесі зброджування цукру-піску та іншої вуглеводвмістної сировини молочнокислими бактеріями роду Lactobacillus [4].

Молочна кислота випускається в рідкій формі, хоча є також кристалічна форма, фасована або не фасована. Розфасовують її в бутелі, пляшки, каністри та бочки різної місткості як з скла так і з поліетилену марок 15803-020 та 10806-020 за ГОСТ 16337, що дозволений МОЗ України[11].

Молочна кислот всіх сортів – це прозора, без помутніть та осаду рідина з слабким, специфічним для молочної кислоти запахом; з кислим смаком, без по стороннього присмаку. Тобто кислота не повинна мати неприємного запаху зумовленого домішками летких речовин. Кристалічна форма може бути отримана обезводненням її розчину під вакуумом (130 Па) при температурі 85 С. Вважається, що молочні кислоти дуже гігроскопічні і в звичайних умовах легко плавляться, тому така форма випуску не використовується[12].

Молочну кислоту випускають фасовану.

Кислоту фасують у:

  • пляшки, каністри та бочки різної місткості з: поліетилену високого тиску марок 15803-020 та 10803-020 згідно з ГОСТ 16337, поліетилену низького тиску марки 276-73 згідно з ГОСТ 16338:

  • бочки і цистерни з титану марки ВТ1-0 згідно з чинним нормативним документом.

Допустимі відхили маси фасованої продукції пакувальній одиниці, заповненій за масою нетто, від номінальної кількості, повинні бути не більшими від границі відхилів, згідно з Р 50-056.

Ступінь заповнення тари — 95 %.

Тара, яку використовують для пакування молочної кислоти, повинна бути чистою, сухою, не мати сторонніх запахів.

Пляшки, каністри і бочки з молочною кислотою дозволено перевозити автомобільним транспортом без пакування в транспортну тару.

Скляну тару з молочною кислотою пакують в ящики з гофрованого картону згідно з ГОСТ 13516 або дощаті ящики згідно з ГОСТ 13358 із застосовуванням допоміжних пакувальних матеріалів, відповідно до правил перевезення вантажів на відповідному виді транспорту.

Клапани ящиків з гофрованого картону обклеюють у повздовжньому та поперечному напрямках поліетиленовою стрічкою з липким шаром згідно з ГОСТ 20477 або використовують інші пакувальні матеріали, що забезпечують зберігання продукції і цілісність тари під час транспортування.

Молочну кислоту для районів зі специфічними кліматичними умовами пакують згідно з ГОСТ 15846.

На споживчій тарі усіх видів повинно бути маркування державною мовою, що містить:

  • назву продукту із зазначенням концентрації, сорту та код харчової добавки;

  • назву та повну адресу і телефон виробника, адресу потужностей (об'єкта) виробництва;

  • масу нетто, кілограм;

  • кінцеву дату споживання «Вжити до» або дату виробництва та строк придатності;

  • номер партії;

  • умови зберігання;

  • штрих-код (за наявності) згідно з ДСТУ 3145;

  • товарний знак (за наявності) згідно з ДСТУ 2296;

  • познаку цього стандарту.

Транспортне маркування треба здійснювати згідно з ГОСТ 14192 з нанесенням маніпуляційних знаків: «Верх», «Крихке. Обережно».

Маркування на транспортну та споживчу тару потрібно наносити наклеюванням ярлика або нанесенням виразного відбитку трафаретом чи незмивною штамп-фарбою, що не має запаху.

Молочну кислоту для експорту пакують і маркують за умовами контракту або договору. Дозволено, крім маркування державною мовою, додавати маркування мовою, вказаною у контракті або договорі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]