Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KURSOVA_05_03_12 (5).docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
136.06 Кб
Скачать

Розділ 7 контроль виробництва к 1. Контроль виробничого культивування

Протягом виробничого культивування проводять визначення оптичної густини культуральної рідини та слідкують за накопиченням біомаси кожні 4 години.

Крім того, проводять мікробіологічний контроль на наявність сторонньої мікрофлори та бактеріофагів. Для виявлення сторонньої мікрофлори проводять мікроскопіювання проб культуральної рідини та висів десяти проб на чашки Петрі методом Коха. Для виявлення бактеріофагів проводять посів суцільним газоном та спостерігають за наявністю зон лізису.

Також проводиться хімічний контроль культуральної рідини через кожні 4 години протягом виробничого біосинтезу. Визначають вміст лактату та сахарози.

Вміст сахарози визначають поляриметричним методом.

У препараті кількісний вміст кальцію лактату може бути визначено двома методами: комплексонометричним (фармакопейним методом) і перманганатометричним.

  1. методика аналізу ідентична визначенню неорганічних препаратів кальцію. Для цього точну наважку препарату розчиняють при нагріванні у воді. При охолодженні до розчину додають аміачний буферний розчин і кілька крапель розчину кислотного хром темно-синього і титрують розчином трилону Б до синьо-фіолетового забарвлення.

  2. лактат осаджують оксалатом амонію, утворюється оксалат кальцію який розкладають сірчаною кислотою. Вільну щавлеву кислоту, що виділяється при цьому визначають перманганатометрично і роблять перерахунок на лактат кальцію.

Вміст крохмалю та цукрів визначають за допомогою фенолової реакції [2]. Проби вносять піпеткою в товстостінні пробірки. Об’єм в кожній пробі доводять дистильованою водою до 1 мл. В пробу додають 1 мл фенольного реактиву, швидко перемішують. Потім додають 5 мл концентрованої сірчаної кислоти перемішують і залишають на 10 хвилин. Потім пробірки поміщають на 15 хв у водяну баню з температурою 25°С, знімають покази оптичної густини в пробі при 488 нм. Загальну концентрацію цукрів у пробі визначають за калібрувальним графіком.

К 2. Контроль нейтралізації та відстоювання культуральної рідини.

На стадії нейтралізації контролюють рН додаючи вапняне молоко до значення 7,5. Також контролюють температуру при якій коагулюють білки та руйнується біомаса. Вона має становити 70°С. Ці параметри перевіряються автоматично за допомогою термометра та рН-метра.

К 3. Контроль фільтрування.

При фільтруванні на фільтр-пресі контролюють робочий тиск – 0,4 МПа та при віджиманні 0,6 – 0,8 МПа. При досягненні певної товщини шару осаду від віджимається та відбувається само розвантажування та промивання фільтрувальної стрічки.

К 4. Контроль повноти розкладання лактату кальцію.

На даній стадії контролюють температуру, яка для запобігання обвугленою має становити 80°С.

Повноту розкладання лактату кальцію контролюють за допомогою кольорової реакції з 0,1%-вим розчином метилового фіолетового (при надлишку сірчаної кислоти - зеленувате, при надлишку лактату-фіолетове) [12]. Надлишок сірчаної кислоти або лактату усувають додаванням відповідно лактату або сірчаної кислоти. Надлишок сірчаної кислоти має становити 0,5%.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]