Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры_ЭП.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
311.81 Кб
Скачать

20.Стратегическое планирование предприятия

Комплексные планы, включающие определение и обоснование целей деят-ти П (или иного звена н/х), а также набор решений и действий, необходимых для достижения этих целей. Миссия – самая главная или обобщенная цель существования П на рынке. Эти планы – основа для разработки производственных планов. Разрабатываются как в виде перспективных планов, так и текущих.

21.Текущие планы, их характеристика

В залежності від тривалості планового періоду планування поділяється на перспективне і поточне. Поточне планування полягає в розробці планів на всіх рівнях управління підприємством та по всіх напрямках його діяльності, а також планів на більш короткі періоди (квартал, місяць). Поточні плани розвитку діляться на ряд складових частин – розділи: - план виробництва і реалізації продукції; - підвищення ефективності виробництва. Різновидом поточного планування є оперативно-календарне планування, яке являє собою календарне ув'язування виробничого процесу між структурними підрозділами із врахуванням послідовності та метрів технологічного процесу. Поточний план розробляється на 1 рік з розподілом планових завдань по кварталам. Він є найбільш реальним планом, що враховує ситуацію, яка склалася в даний момент часу на ринку.

22.Оперативное планирование, его задачи. Составные части оперативно-производственного планирования.

Оперативне планування є завершальною ланкою в системі планування і виступає як засіб виконання довго-, середньо- та короткострокових планів. Оперативне планування поєднує: -календарне планування (оперативні плани та графіки виготовлення та випуску продукції); -диспетчеризація (включає в себе роботи, що необхідні для безперечного оперативного обліку, контролю та регулювання виконання оперативних планів та ходу виробництва). При оперативному плануванні вирішуються такі основні завдання: -забезпечення виконання плану виробничої діяльності по випуску планової продукції в заплановані строки;-встановлення режиму роботи підприємства, що сприяє найбільш ефективному використанню виробничих ресурсів; -максимальне скорочення тривалості виробничого циклу та обсягів незавершеного виробництва. В залежності від складу та призначення оперативні плани бувають: виробничі, стратегічні, бізнесплани, програми, оперативно-календарні.

23.Бизнес-план: характеристика, цель разработки, типовая структура разработки

Бізнес-план — це письмовий документ, в якому викладено сутність підприємницької ідеї, шляхи й засоби її реалізації та оха­рактеризовано ринкові, виробничі, організаційні та фінансові аспек­ти майбутнього бізнесу, а також особливості управління ним. Бізнес-план підсумовує ділові можливості та перспективи, пояснює, як ці можливості можуть бути реалізовані існуючою командою менед­жерів. У бізнес-плані формулюються перспективи та поточні цілі реалі­зації ідеї, оцінюються сильні й слабкі сторони бізнесу, наводяться результати аналізу ринку та його особливостей, викладаються подробиці функціонування підприємства за цих умов, визначають­ся обсяги фінансових і матеріальних ресурсів для реалізації про­екту. Бізнес-план дає можливість визначити життєздатність фірми за умов конкуренції, прогнозує процеси розвитку виробництва, конкре­тизує шляхи досягнення мети і подолання перешкод, є чинником, що стимулює інтереси потенційних інвесторів у їхніх пошуках вкла­дання коштів у розвиток виробництва. Типовая структура: Анализ коньюктуры рынка (Анализ конкуренции, SWOT – анализ); Характеристика деятельности предприятия (Характеристика предприятия, Предоставляемые услуги, Помещение и оборудование, Описание производственного процесса, Необходимое оборудование и производственная мощность, Стартовые затраты, Текущие затраты); Расчет эффективности (Срок окупаемости, Расчет точки безубыточности, Индекс прибыльности).