Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні рекомендації до ДКЕ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
285.7 Кб
Скачать
  1. Розкрийте роль алгебраїчного матеріалу в курсі математики початкової школи. Опишіть методику ознайомлення з числовими виразами і виразами зі змінними.

Вивчення елементів алгебри в початкових класах сприяє узагальненню знань учнів про число, арифметичні дії і відношення.

Учні одержують початкові відомості про математичні вирази, числові рівності і нерівності, ознайомлюються з буквеною символікою, розв'язують задачі з буквеними даними, вчаться розв'язувати найпростіші рівняння і нерівності, набувають початкових умінь розв'язування задач на одну дію за допомогою рівнянь, у них формуються перші уявлення про функціональну залежність.

Методика вивчення числових виразів.

Завдання вивчення теми:

навчити читати і записувати математичні вирази;

ознайомити з правилами порядку виконання дій і навчити користуватися ними під час обчислень;

навчити порівнювати числові вирази.

Послідовність роботи над числовими виразами:

1) формування уявлень про найпростіші вирази (сума та різниця двох чисел) та введення виразів на дві дії: 7 + 2 + 2, 12 – 3 – 4, 9 + 4 – 2;

2) вирази на дві дії першого ступеня із застосуванням дужок: 10 – (4 + 3), 17 – (10 – 3), 5 + (4 – 1);

3) вирази на дві дії першого і другого ступенів, знаходження числових значень яких виконується в порядку слідування дій: 12 : 3 + 8, 2 ∙ 4 – 5, 6:2·8;

4) вирази на дві дії першого і другого ступенів, знаходження числових значень яких спирається на правила порядку виконання арифметичних дій, вирази на три і більше дій: 20 – 16 : 4, 24 : (3·2); 9·8+9·3, 4038·97 – 2460:60.

Перший крок припадає на час вивчення додавання і віднімання в межах 10 та складання таблиць додавання і віднімання. В цей період знаки «+» і «–» виступають лише як коротке позначення слів «додати» і «відняти». У робочому порядку вводиться термін «приклад».

Згодом діти дізнаються, що, додаючи до числа кілька одиниць, ми збільшуємо це число на стільки ж одиниць, а віднімаючи – зменшуємо. Вводяться також назви компонентів і результатів дій, назви знаків дій «плюс» і «мінус».

У ході роботи вчитель «непомітно» вводить термін «вираз». Ніяких тлумачень цього терміну не подається, його значення розкривається під час застосування в різних ситуаціях, в процесі виконання завдань.

Ознайомлення учнів з виразами, в яких використовуються дужки, доцільно розпочати з проблемної ситуації.

Вводяться терміни «числовий вираз», «значення числового виразу».

Третій етап припадає на початок ознайомлення з діями множення та ділення.

На четвертому етапі подається формулювання правил обчислень значень виразів, що містять дії різних ступенів (в довільному порядку). Ознайомлення виконують прямим повідомленням та читанням правил за підручником.

В початковій школі проходить ознайомлення з тотожним перетворенням виразів.

Тотожне перетворення виразу – це заміна одного виразу іншим, без зміни його значення. В процесі обчислень складених виразів ми постійно виконуємо тотожні перетворення.

Одним з видів роботи щодо перетворення виразів є їх порівняння. У початкових класах порівняння проводять здебільшого на основі порівняння значень виразів. У деяких вправах порівняння виконується на основі властивостей арифметичних дій.