Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні рекомендації до ДКЕ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
285.7 Кб
Скачать

Способи аналізу задачі:

    1. аналітичний (від запитання до числових даних); суть: спочатку визначають необхідні прості задачі (складають план розв’язування), а потім вже розв’язують; складання плану розв’язування починається з постановки основного запитання задачі.

    2. синтетичний (від числових даних до запитання); суть: із сукупності числових даних задачі вибираємо одну пару чисел і до неї ставимо відповідне запитання, потім беремо другу пару чисел (одне з даних вже може бути результатом першої дії) і добираємо відповідне запитання; в такий спосіб утворюються наступні прості задачі; в останній простій задачі ставиться основне запитання складеної задачі; число, яке дістали внаслідок розв’язання останньої простої задачі, є відповіддю на запитання складеної задачі.

  1. Розв'язання задачі:

  • усне;

  • письмове:

а) окремими діями (з поясненням чи без пояснення, з планом розв’язання);

б) складанням виразу;

в) складанням і розв’язуванням рівняння.

  1. Перевірка розв'язання і відповідь. Прийоми перевірки розв’язання задачі:

  • звіряння відповіді (порівняння результату, який дістали в процесі розв’язання задачі, з відповіддю вчителя);

  • встановлення відповідності результату й умови (відповідно до опису подій, про які йдеться в задачі, учні виконують необхідні дії над заданими і знайденими числами; якщо після виконання дій дістають число, яке є в умові, то вважають, що задачу розв’язано правильно);

  • розв’язування задачі різними способами (два способи розв’язання задачі не можна вважати різними, якщо вони відрізняються тільки порядком виконання дій; однакові результати підтверджують правильність розв’язання задачі);

  • складання і розв’язування обернених задач (якщо при розв’язанні оберненої задачі отримали число, що було відомим в даній задачі, то можна вважати, що задача розв’язана правильно);

  • прикидка відповіді (попередня прикидка числових меж шуканого результату, встановлення певних орієнтирів для відповіді).

  1. Визначте, що спільного в методиці вивчення різних величин в початковій школі. Розкрийте загальні підходи до вивчення величин. Коротко опишіть методику формування в учнів поняття площі.

У початкових класах розглядають як скалярні величини (довжина, площа, місткість, час, вартість, ціна тощо), так і векторну (швидкість).

Вивчення величин – це один із засобів зв’язку навчання математики з життям.

Ознайомлення учнів з величинами та одиницями їх вимірювання і формування відповідних умінь та навичок проходить у тісному зв’язку з формуванням поняття натурального числа, поняття геометричної фігури.

Вивчення величин і одиниць їх вимірювання треба організувати так, щоб учні набули деяких практичних навичок вимірювання величин, конкретно уявляли одиниці їх вимірювання та співвідношення між ними.

Спільне в методиці вивчення різних величин:

ознайомлення ведеться на основі практичних завдань;

поступово вводяться одиниці вимірювання, причому першою вводиться „зручна” для використання одиниця (не обов’язково основна);

відбувається ознайомлення із співвідношеннями між величинами; учні вчаться виконувати перетворення іменованих чисел;

діти мають виконати достатньо вправ на вимірювання величин;

розглядається ряд завдань, задач на використання вивченої величини, арифметичні дії над іменованими числами;

постійно використовується зв’язок з життям, з досвідом учнів, їх власними спостереженнями.