Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні рекомендації до ДКЕ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
285.7 Кб
Скачать
  1. Вкажіть підходи до ознайомлення з першою складеною задачею. Розкрийте ступені в методиці навчання розв’язуванню задач.

Арифметичною задачею називають вимогу знайти числове значення деякої величини, якщо дано числові значення інших величин і існує залежність, яка пов’язує ці величини як між собою, так і з шуканою.

Сюжетні задачі – це задачі, в яких описується кількісний бік якихось явищ, а знаходження невідомого зводиться до виконання певних арифметичних дій.

Задачу, для розв’язання якої треба виконати дві чи більше пов’язаних між собою арифметичних дій, називають складеною.

Розв'язування задачі – це процес перетворення її умови, який здійснюється на основі знань з тієї галузі, до якої належить задача, певних загально логічних правил.

Розв’язання задачі – це виконання арифметичних дій, необхідних для відповіді на запитання задачі.

Перші складенні задачі вводяться в 2 класі.

Підходи:

першою вводиться задача на дві дії, яка містить 3 числових даних і включає задачі на знаходження суми і остачі (наприклад: Мама зібрала з одного куща 5 помідорів, а з другого – 4. 6 помідорів вона віддала дітям. Скільки помідорів залишилось у мами?);

першою вводиться задача на дві дії, яка містить 2 числових даних і включає задачі на збільшення чи зменшення числа на кілька одиниць та на знаходження остачі чи суми (наприклад: У бідоні 6 л молока, а в каструлі – на 2 л менше. Скільки літрів молока у бідоні і каструлі разом?).

В сучасній школі реалізується перший підхід (задача з трьома числовими даними явно відрізняється від простої, бо проста задача включає лише 2 числа). Складені задачі другого виду вводяться також, але через декілька уроків.

При ознайомленні з складеними задачами учні повинні уяснити основну відмінність складеної задачі від простої - її не можна розв'язати одразу, треба виділити прості задачі, встановивши відповідну систему зв'язків між даними і шуканим. З цією метою передбачаються підготовчі вправи:

Розв'язування простих задач з даними, яких не вистачає.

Розв'язування пар простих задач, в яких число, одержане у відповіді на питання першої задачі, є одним з даних в другій задачі.

Добір запитання до даної умови.

Робота над комбінацією двох задач.

Вироблення умінь розв'язувати прості задачі, що входять до складеної.

Необхідною умовою є міцне уміння дітей розв'язувати прості задачі, що входять до складеної.

Загальний порядок роботи над складеною задачею

  1. Ознайомлення зі змістом задачі:

  • читання задачі вчителем або учнями;

  • словникова робота;

  • бесіда за змістом задачі;

  • короткий запис задачі.

  1. Аналіз задачі і відшукання способів її розв'язання:

  • предметне моделювання;

  • вербальний (словесний) аналіз:

а) семантичний аналіз (поділ задачі на окремі частини, кожна з яких є словесним завданням певного елемента задачі; визначення слів-ознак, що характеризують відношення між величинами, а отже, й відповідну дію);

б) знаходження способу розв’язування задачі.