Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekzij.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
795.14 Кб
Скачать

2. Стадії процесу соціалізації.

Оскільки саме поняття соціалізації передбачає інтепретацію засвоєння соціального досвіду насамперед у ході трудової діяльності, остільки підстава для класифікації стадій процесу соціалізації відшукується в їхньому відношенні до трудової діяльності. Якщо прийняти цей принцип, то можна виділити трьох основні стадії: дотрудовая, трудова і послетрудовая.

Дотрудовая стадія соціалізації охоплює весь період життя людини до початку трудової діяльності. У свою чергу, ця стадія розділяється на два більш-менш самостійних періоди: а) рання соціалізація, що охоплює час від народження дитини до надходження його в школу, тобто той період, що у віковій психології іменується періодом дитинства, б) стадія навчання, що включає весь період юності в широкому розумінні цього терміна. До цього етапу ставиться, безумовно, увесь час навчання в школі. Що ж стосується періоду навчання у вузі або технікумі, із цього приводу існують різні точки зору.

Трудова стадія соціалізації охоплює період зрілості людини, хоча демографически межа "зрілого" віку умовна; фіксація такої стадії не подає утруднень - це весь період трудової діяльності людини.

Послетрудовая стадія соціалізації являє собою більш спірне питання.

3. Інститути соціалізації.

На всіх стадіях соціалізації особистості товариство робить на її вплив. Ті конкретні групи, у яких особистість прилучається до систем норм і цінностей і який виступають своєрідними трансляторами соціального досвіду, одержали назву інститутів соціалізації. Термін "інститут" використовується тут у більш широкому соціологічному змісті - як сформовані в ході розвитку товариства природні форми відношень між людьми.

На дотрудовой стадії соціалізації такими інститутами виступають: у період раннього дитинства - сім'я і граючі усе велику роль у сучасних товариствах дошкільні дитячі заснування.

В другому періоді ранньої стадії соціалізації основним інститутом є школа. У залежності від того, чи будемо ми включати в другу стадію соціалізації період навчання у вузі, повинний вирішуватися питання і про такий соціальний інститут, як вуз. Що стосується інститутів соціалізації на трудовій стадії, то найважливішим із них є трудовий колектив.

Таким же спірним, як саме питання про існування послетрудовой стадії соціалізації, є питання про її інститути.

3.3. Соціальний контроль

Люди не вільні надходити так, як їм хочеться. Людина пов'язана з товариством, у якому він мешкає, незліченним множиною нормативних систем. Товариство значно визначає життєдіяльність людини.

Соціальний контроль - це вплив товариства на установки, уявлення, цінності, ідеали і поводження людини. У широкому соціально-психологічному змісті соціальний контроль охоплює всі можливі сфери впливу.

1. Экспектации

У соціальний контроль входять экспектации, норми і санкції. Экспектации - вимоги навколишніх стосовно даної людини, що виступають у формі чекань. Іншими словами, це не стільки прямі, скільки непрямі вимоги. Багато вимог-чекань навколишніх визначаються тими функціями, що людина повинна виконувати, виходячи зі свого соціального статусу, положення в товаристві і соціальній ролі. Цілком зрозуміло, що в одной і тій же ситуації экспектации стосовно дитини будуть відрізнятися від экспектации стосовно дорослої людини. Іноді экспектации провокуються типовим поводженням даної людини у визначених ситуаціях, хоча саме це типове поводження формується частіше усього під впливом соціальних норм.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]