Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekzij.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
795.14 Кб
Скачать

2. Норми

Соціальні норми - це якийсь зразки, що наказують те, що люди повинні говорити, думати, почувати, робити в конкретних ситуаціях. Можна сказати, що в деяких випадках норми виступають як визначені правила, що вироблені групою, прийняті нею і котрим повинне підпорядковуватися поводження її членів, щоб їхня спільна діяльність була можлива. Проте частіше усього норми являють собою встановлені моделі, еталони належного поводження з погляду як товариства в цілому, так і конкретних соціальних груп.

Соціальні норми мають цілком визначені особливості й ознаки. Виділяють різноманітні ознаки соціальних норм, серед котрих найбільше значимими є такі.

По-перше, це общезначимость. Норми не можуть поширюватися тільки на одного або декількох члени групи або товариства, не торкаючись поводження більшості. Навіть якщо по соціальному статусі людина може проігнорувати норми, навряд чи він спроможний зробити це, не викликаючи негативної суспільної думки.

Другою ознакою норм є можливість застосування групою або товариством санкцій - нагород або покарань, схвалення або осудження. Оскільки санкції є не тільки ознакою норм, але також входять у соціальний контроль, про неї більш обстоятельно буде сказано пізніше.

Третя ознака норми - наявність суб'єктивної сторони, виявляється в двох аспектах: по-перше, людина управі вирішувати самий, приймає або не приймає він норми групи або товариства, буде або не буде їх виконувати, і якщо буде, те які саме; по-друге, індивід самий очікує від інших людей визначеного поводження, що відповідає тим або іншим нормам. Будь-яка норма містить у собі можливість відхилення, навіть якщо це така жорстка, зафіксована форма соціального контролю, як закон. Варіативність відхилень достатньо велика.

Четверта ознака соціальних норм - взаємозалежність. У товаристві норми взаємозалежні і взаємообумовлені, вони утворять складні системи, що регулюють дії людей. Нормативні системи можуть бути різноманітними, і це розходження іноді містить у собі можливість конфлікту, як соціального, так і внутриличностного.

П'ятою ознакою або особливістю норм є масштабність. Норми різняться по масштабі на власне соціальні і групові. Власне соціальні норми діють у рамках усього товариства і являють собою такі форми соціального контролю, як звичаї, традиції, закони, етикет і т.д. Дія групових норм обмежується рамками конкретної групи і визначається тим, як тут прийнято себе звістки (удачі, манери, групові й індивідуальні навички). Є норма, що є універсальними по масштабі, і їх можна віднести до соціальним і груповим (табу).

3. Санкції

Традиційно виділяють такі види санкцій: негативні і позитивні, формальні і неформальні.

Негативні санкції спрямовані проти людини, що отступили від соціальних норм.

Позитивні санкції спрямовані на підтримку і схвалення людини, що випливає даним нормам.

Формальні санкції налагаются офіційним, суспільним або державним органом або їхнім представником.

Неформальні санкції припускають звичайно реакцію членів групи, друзів, товаришів по службі, родичів, знайомих і т.д. Таким чином, можна виділити чотирьох типу санкцій: формальні негативні, формальні позитивн, неформальн негативн і неформальн позитивні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]