Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekzij.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
795.14 Кб
Скачать

3. Общепсихологические школи і соціальна психологи

Основи соціальної психології закладалися спочатку під впливом господствовавших у початку XX сторіччя трьох напрямків психологічної науки - гештальтпсихологии, біхевіоризму і психоаналізу. Цей вплив відчувався й у наступній методологічній спрямованості робіт найбільших закордонних, і в першу чергу американських, соціальних психологів (Э.Фромм, Г.Салливен, Г.Шепард, Г.Хаймен, Л.Фестингер, Т.Лири, С.Аш, М.Дойч, Д.Маклелланд, К.Хорни, А.Кардинер і інші).

Дослідники, що працювали в цей час, намагалися відшукати єдині принципи для всього різноманіття соціальних і психічних явищ, выдвигая в якості таких монофакторов бажання (Л. Уорд), нівелювання особистості в масі (С. Сигеле), сексуальний потяг (З. Фрейд). Особливо сильно вплинула на розвиток тенденцій соціальної психології, що намітилися, психоаналитическая теорія 3. Фрейда. Відповідно до цієї теорії особистість кожної людини знаходиться "між двох вогнів", вона стає ареною боротьби двох взаємовиключних, протиборчих початків - несвідомих уроджених інстинктів, потягів, імпульсів і свідомості як результату впливу соціального оточення, вимог товариства, виховання (системи норм і соціально що схвалюється еталонів поводження, ідеалів і т.д.). Щиросердечний стан людини визначається, відповідно до 3. Фрейдові, співвідношенням цих початків. Боротьба між ними нібито завжди має драматичний характер, а "неминучий" антагонізм між свідомістю і несвідомим призводить до конфліктів людини з товариством.

1.4. Основні школи сучасної соціальної психології

1. Трансакционный аналіз

Аналіз трансакционный (або трансактный) - психоаналитически орієнтований напрямок психології, розроблений у 50-е роки американським психологом і психіатром Э. Берном. Метод дослідження і лікування емоційних розладів, спрямований на корекцію взаємовідносин із людьми і подолання трудностей. Аналіз трансакционный включає: 1) аналіз структурний - теорія эго-состояний; 2) власне аналіз трансакционный діяльності і спілкування, заснований на понятті трансакції як взаємодії эго-состояний двох індивідів, що вступають у спілкування; 3) аналіз психологічних "ігор"; 4) скриптоанализ - аналіз життєвого сценарію "скрипта".

Під эго-состоянием розуміється актуальний засіб існування Я-субъекта. Виділяються три основних эго-состояния: "Батьки", "Дитина" і "Дорослий". Вступаючи у взаємодію, людина завжди знаходиться в однім із них. Заснований на уявленні про те, що в кожній людині "живе" та дитина, коим він був, той дорослий, коим він є, і батьківські уяви. Відповідно, при взаємодіях з іншими людьми людина поводиться те як Дитина, те як Батько, те як Взрослый.

2. Интеракционизм

Интеракционизм - напрямок у сучасній західній соціальній психології, засноване на концепціях американського соціолога і психолога Дж.Г.Мида. Під соціальною взаємодією в интеракционизме розуміється безпосередня межличностная комунікація ("обмін символами"), найважливішою особливістю якої признається спроможність людини "приймати роль іншого", подавати, як його сприймає партнер по спілкуванню або група ("генерализованный інший"), і відповідно інтепретувати ситуацію і конструювати власні дії. Розвиток особистості з погляду интеракционизма відбувається в ході взаємодії з іншими людьми в товаристві і трактується як система безпосередніх комунікацій, причому структура особистості містить компоненти, що забезпечують її активність, а також контроль над власним поводженням відповідно соціальним нормам, ролям і установкам соціальним партнерів по взаємодії. У интеракционизме вивчена структура особистості, процеси соціалізації, рольове поводження, функції референтной групи й ін. Интеракционизму властива психологизация суспільних відносин, сводимых до безпосередній і межличностной комунікації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]