Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekzij.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
795.14 Кб
Скачать

3. Психологічні особливості поводження людини в юрбі.

З давніх часів відомо, що той самий людина в юрбі і поза юрбою поводиться по-різному. Поводження людини в юрбі характеризується такими ознаками:

  1. Зниження самоконтролю (интернальности). У людини посилюється залежність від юрби, він неосознанно підпорядковується зовнішньому впливу великої групи людей, тобто зростає экстернальность його поводження і знижується спроможність до довільної регуляції власного поводження.

  2. Деиндивидуализация поводження людей у юрбі - вони поступово втрачають індивідуальність свого поводження, як би зрівнюючись, приходячи до тому самому рівня психологічних проявів у поводженні. Різні люди в поводженні стають схожими один на одного.

  3. Нездатність утримувати увагу на тому самому об'єкті. Юрба в цілому виявляє знижені інтелектуальні якості, у порівнянні зі складовими її індивідами, узятими поза юрбою. Серед особливостей інтелекту найбільше яскраво виявляються зросла некритичність мислення і легка переключаемость уваги, що визначається зовнішніми умовами.

  4. Характерні риси переробки інформації. Людина в юрбі легко сприймає різноманітну інформацію, швидко переробляє її і поширює, при цьому цілком мимоволі перекручуючи, трансформуючи сприйняту інформацію, тобто порождая чутки.

  5. Підвищена сугестивність. Людина в юрбі легко може повірити в незвичну інформацію, явно нездійсненні обіцянки (наприклад, політиків на виборах), випливати неймовірним і нерідко навіть абсурдним призовам, гаслам і т.п.

  6. Підвищена фізична, психофізіологічна і психічна активація. У юрбі, особливо в активної, відбувається мобілізація всіх ресурсів індивіда, тому людина може проявити такі фізичні і психологічні якості, що стають йому недоступними поза юрбою, наприклад підняти щось важке, швидко бігти, високо стрибати і т.п.

  7. Нетипичность, незвичайність поводження. У порівнянні зі звичними умовами, людина часто виявляє несподівані навіть для нього самого форми поводження (часто він потім не може повірити, що він чинив якісь дії). Тому поводження людини, як і юрби в цілому, характеризується непередбачуваністю. Феномен юрби залучає великий інтерес дослідників і практичних робітників тому, що юрба буває надзвичайно небезпечної, причому як для навколишніх, так і для людей у юрбі.

7.3. Види юрби

Різноманітні види юрб виділяються на підставі того, яким перерахованим вище ознакам вони відповідають або які нові специфічні ознаки в них з'являються.

1. Юрби, виділені по ознаці активності

По ступені активності юрби діляться на пасивні, активні й агресивні. Пасивні (спокійні) юрби відрізняються насамперед відсутністю емоційного порушення. У такому стані люди слабко пов'язані один з одним, вони не обмінюються інформацією і не можуть чинити якісь спільні дії. Люди, включені в пасивні юрби, або спокійно коштують у чеканні чиє (наприклад, що зустрічають на вокзалі заздалегідь очікують прихожий поїзд або ті, що зібралися на мітинг очікують його початки), або хаотично і щодо незалежно друг від друга спокійно пересуваються (наприклад, люди, що розглядають на площі історичні і культурні пам'ятники, або так називані транспортні юрби, що утворяться в метро або поруч із вокзалами). Активною юрбою є всяка юрба, що знаходиться в стані різного ступеня емоційного порушення. Емоційна заряженность сприяє появі психологічної готовності людей спільно діяти, у них формуються подібні соціальні установки на визначені форми поводження, зростає тіснота зв'язків між людьми, інтенсивність обміну інформацією і т.д. При цьому необхідно розрізняти юрби в стані настановної (внутрішньої) активності, що психологічно готові спільно діяти, але ще не діють, і реально чинні юрби, тобто активні і внутрішньо, і зовнішньо.

У агресивній юрбі рівень емоційного порушення і, відповідно, внутрішньої і зовнішньої активності істотно зростає. Тут принципово поява нового стана: накопичується психічна напруга людей, заснована на можливих почуттях фрустрації, розпачі, гніву й ін. Щоб юрба перейшла з просто активного стана в агресивне, необхідний усім зрозумілий збудливий стимул (наприклад, чутка), що викликає загальне обурення, обурення. І усе ж головна особливість агресивної юрби - це деструктивне (руйнівне) поводження стосовно навколишніх предметів і людей. Наприклад, типовими агресивними юрбами нерідко стають групи спортивних болільників-фанатів, поводження яких призводить до великих руйнацій на стадіонах, вулицях, у палацах спорту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]