Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори ОВ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
350.72 Кб
Скачать

61. Організація виробничого процесу в часі.

Найважливішим параметром організації виробничого циклу у часі є виробничий цикл виготовлення деталей, складових частин виробу в цілому від заготівельних до складських та дослідних операцій. Тривалість виробничого циклу складається з робочого періоду і часу перерв. Робочий період виготовлення предмета праці складається з часу технологічних, транспортно-складських та контрольних операцій. Час технологічних операцій складається з підготовчо-заключного часу і штучного часу. Перерви за робочий час розподіляються на природні процеси, організаційні та регламентовані перерви.

Основні фактори скорочення тривалості виробничого процесу

• спрощення кінематичної схеми виробу, його конструкції;

• удосконалення технологічних процесів виготовлення виробу;

• уніфікація і стандартизація складових частин виробу, елементів технологічних процесів, обладнання, оснащення, організації виробництва;

• аналіз і дотримання принципів раціональної організації виробничих процесів — пропорційності, паралельності, безперервності, прямоточності, ритмічності тощо;

• механізація й автоматизація обліку часу, контрольних і транспортно-складських операцій;

• скорочення межопераційних перерв.

62. Організація виробничого процесу в просторі.

Виробничий процес являє собою комплекс трудових і природних процесів, спрямованих на виготовлення товару заданої якості, кількості, асортименту і у визначені строки. Організація виробничого процесу у просторі являє собою спосіб сполучення заготівельних, оброблюючих та складських виробничих процесів на території фірми з переробки «входу» системи (фірми) та її «виходу» з параметрами, заданими у плані. Організація виробничого процесу у часі являє собою сполучення у часі основних (заготівельних, оброблюючих та складських), допоміжних та обслуговуючих процесів з переробки «входу» системи (фірми) у її «вихід» — готовий продукт.

63. Сутність виробничого циклу, його призначення та сфера використання.

Виробничий цикл - календарний проміжок часу з моменту запуску сировини, матеріалів у виробництво до повного виготовлення готової продукції або період від початку до закінчення якогось виробничого процесу.

Тривалість виробничого циклу розраховується в одиницях календарного часу (години, дні, місяці).

Складовими виробничого циклу є технологічний і операційний цикли.

Операційний цикл – це час виконання однієї операції, протягом якого виготовляється одна деталь, партія деталей або кілька різних деталей. Під технологічним циклом - розуміється час виконання технологічних операцій у виробничому циклі.

Структура виробничого циклу виготовлення продукції складається з

- часу виробництва ,

- часу перерв.

Час виробництва - складається з тривалості виконання технологічних операцій; допоміжних операцій; підготовчо-завершальних, транспортно-складських, контрольних, природних операцій.

Час перерв ділиться на: перерви в робочий час і в неробочий час.

Перерви в робочий час складаються з перерв партіонності, міжопераційного, міжцехового і міжзмінного очікування.

Перерви партіонності виникають, коли кожна деталь, що надходить на робоче місце у складі партії аналогічних деталей, пролежує двічі: один раз до початку оброблення, а другий раз до закінчення оброблення всієї партії перед її транспортуванням на наступну операцію.

Перерви міжопераційного очікування виникають через неузгодженість тривалості суміжних операцій технологічного процесу.

Перерви міжцехового очікування - виникають за різночасового виготовлення деталей, що входять до одного комплекту.

Перерви в неробочий час - зумовлені режимом роботи підприємства, їх тривалість залежить від кількості вихідних, святкових днів і робочих змін, тривалості перерв між ними, перерв на обід.

Перерви також бувають вимушеними з причин: незадовільна організація виробництва на підприємстві; випадкові обставини (затримка надходження матеріалу від постачальника, аварії устаткування).