Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори ОВ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
350.72 Кб
Скачать

39. Види норм праці.

Виділяють норми праці:

- норма чисельності – кількість працівників відповідного кваліфікаційно-професійного складу, яка необхідна для виконання певних робіт або обслуговування певних об’єктів.

- Норма часу обслуговування – норма , що встановлюється для обслуговування 1 обладнання впродовж відповідного періоду часу.

- Норма виробітку – обґрунтована кількість обсягу роботи, яку повинен виконати працівник у певних конкретних умовах за встановлений час.

- Норма керованості – кількість працівників, якими найбільш ефективно може управляти керівник.

- Норма часу – необхідні витрати часу на виконання роботи працівником.

- Норма обслуговування – кількість обєків, яку повинен обслуговувати 1 працівник відповідної кваліфікації за 1-цю часу в конкретних умовах.

- Нормоване завдання – необхідний асортимент і обсяг робіт, що мають бути виконані 1 працівником за зміну.

41. Об’єкт та предмет організації праці.

Організація праці – е сукупність технічних, організаційних, санітарно гігієнічних заходів, що забезпечують ефективність використання робочого часу, устаткування, виробничих навичок та здібностей кожного працівника та усунення важкості праці.

Об’єкт організації праці – робочі місця або системи праці різної складності.

Предмет організації праці – трудові дії та прийоми і умови їх ефективного здійснення.

42. Трудовий процес та його удосконалення.

Трудовий процес – сукупність методів та засобів дії людини на предмет праці за допомогою засобів праці з метою випуску продукції необхідної споживачеві.

Основні елементи трудового процесу - це трудові прийоми, що охоплюють сукупність трудових дій, які складаються з трудових рухів. Самі універсальні елементи трудового процесу - трудові руху. Універсальність трудових рухів та дій визначає їх високу повторюваність.

Основним елементом трудового процесу є операція - частина виробничого процесу, що здійснюється одним працівником або групою на одному робочому місці і включає всі їхні дії з виконання одиниці заданої роботи над одним предметом праці.

Організація трудового процесу включає проектування і впровадження прогресивних методів, прийомів праці і раціональних умов його здійснення. Критеріями оптимальності трудових процесів є висока продуктивність праці при повному використанні устаткування, дотримання встановлених вимог до якості продукції, правильне поєднання елементів фізичної і розумової праці.

43. Напрямки організації праці.

Напрямки організації праці:

організація обслуговування робочих місць;

поділ і кооперація праці;

організація підбору персоналу та його розвиток;

нормування праці;

оптимізація режимів праці та відпочинку;

поліпшення умов праці;

моральне і матеріальне стимулювання;

покращення дисципліни та підвищення творчої активності персоналу.

45. Умови праці та основні методи створення сприятливих умов праці..

Умови праці – сукупніст факторів виробничого середовища і трудового процесу, що впливають на здоровя і працездатність людини.

Умови праці визначаються двома основними показниками: характером виробничого процесу, пов'язаного з робочою позою, нервово-психічним станом, напругою м'язів робітника та ін., а також виробничими обставинами під час роботи, які впливають на його здоров'я, нервово-м'язову та психічну діяльність.

Види умов праці:

оптимальні умови праці;

допустимі умови праці;

шкідливі умови праці;

небезпечні умови праці.