Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори ОВ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
350.72 Кб
Скачать

65. Виробнича структура підприємства та її складові.

Базовим елементом виробничої системи є робочі місця. Сукупність територіально відокремлених робочих місць, на яких виконується технологічно однорідна робота або різні операції з виготовлення однорідної продукції, створює виробничу дільницю – окрему адміністративну одиницю.

Цех - є територіально та адміністративно відокремленим підрозділом підприємства, в якому основні виробничі і допоміжні дільниці та обслуговуючі служби виконують певний комплекс робіт відповідно до внутрішньозаводської спеціалізації та кооперування праці. Сукупність однорідних цехів на великих підприємствах становить виробництво.

Виробничою структурою - називається група робочих місць, підрозділів, господарств виробничого призначення, яка має технологічні та (або) коопераційні взаємозв’язки і розташована на певній площині.

Виділяють цехову, безцехову, корпусну і комбінатську виробничі структури підприємства.

Розрізняють основне, допоміжне, обслуговуюче, побічне та підсобне виробництва, на базі яких створюються відповідні дільниці, цехи та господарства.

1)Цехи основного виробництва - спеціалізуються на виготовленні профільної продукції підприємства, що призначена для задоволення потреб зовнішніх споживачів.

2)Допоміжні цехи - сприяють випуску основної продукції. Виготовляють

допоміжні види виробів, які необхідні для нормальної роботи основнихцехів.

3)Побічні цехи - переробляють відходи основного та допоміжного виробництв і виготовляють непрофільну продукцію або відновлюють допоміжні матеріали для потреб виробництва.

4)Підсобні цехи - здійснюють підготовку основних матеріалів для основних цехів, а також виготовляють тару для упакування продукції.

5)Обслуговуючі цехи і господарства виробничого призначення -забезпечують нормальну роботу основних та допоміжних цехів шляхом транспортування і збереження сировини, напівфабрикатів, готової продукції, проведення необхідних санітарно-технічних заходів.

У виробничу структуру не входять різні загальнозаводські служби (плановий відділ, бухгалтерія), господарства і підрозділи капітального будівництва, охорони довкілля.

ЧИННИКИ ВИРОБНИЧОЇ СТРУКТУРИ:1.Конструктивні і технологічні особливості продукції. 2. Обсяг випуску продукції. 3. Номенклатура продукції. 4. Рівень і форма спеціалізації та кооперування з іншими підприємствами. 5. Рівень автоматизації та механізації виробничих процесів. 6. Ступінь охоплення життєвого циклу виробів.

ПРИНЦИПИ ФОРМУВАННЯ ВИРОБНИЧИХ СТРУКТУР:спеціалізація; пропорційність; прямоточність.

66. Характеристика виробничої інфраструктури.

Інфаструктура п-ва – комплекс цехів, госп-в і служб п-ва, які забезпечують необхідні умови для функціонування п-ва в цілому. До вир.інф-ри належать підрозділи, які не беруть безпосередньої участі у створенні профільної про-ії, але своєю д-тю створюють умови, необхідні для роботи основних В.цехів. ВІ включає такі елементи: допоміжні та обслуговуючі цехи, дільниці та гос-ва; комунікац.мережі; засоби збирання та обробки інф; природоохронні споруди. Зростання ролі та значення ВІ пояснюється тим, що: підвищення рівня механізації та автоматизації В.процесів збільшує обсяги і складність робіт із ремонту й налагодження устаткув, потребує розширення номенклатури інструменту, оснастки та пристосувань; перехід до нових технологій та інтенсифікація технолог.режимів роботи устаткування підвищують вимоги до якості та збільшують потребу в різних видах енергії; ускладнення В процесів і поглиблення внутрішньо виробничих зв’язків між підрозділами збільшують обсяги робіт із транспортування вантажів; навантаження на комунікаційні мережі та природоохоронні споруди постійно зростають. Комплекс цих робіт складає технічне обслуговування В., яке включає: ремонтне, енергетичне, інструм, транспорт, складське господарство.